REKLAMI GEÇ

MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı: “Kurtuluşumuz milli teknolojide”

MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı: “Kurtuluşumuz milli teknolojide”

Makina sektörünün içerisinde bulunduğu son durumu değerlendiren Denizli Makina Sanayici ve İşadamları Derneği (MAKSİAD) Başkanı Mehmet Sarı, makina teknolojisi gelişmemiş, milli teknolojisini yola koymamış ülkelerin sağlıklı bir şekilde gelişmesinin mümkün olmadığını söyledi. Sarı, “Kurtuluşumuz milli teknolojidedir. Gelişimin mihenk taşlarından biri ise makine teknolojisidir” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Kasım 2018 Cumartesi, 09:46

Dövizdeki yükselişin, ihracata dayalı desteklerin istenilen düzeyde olmamasının, yerli makina sanayine yönelik desteklerin yetersizliği, Eximbank ve diğer bankaların kredilerindeki artışın makina sanayisini ciddi oranlarda etkilediğini vurgulayan MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, “Kıpırdayamaz duruma geldik. Sesimize kulak verilmeli ve hızla çözüm üretilmesi için harekete geçilmelidir” dedi.

İşletmelerde kullanılan enerjinin, işverene maliyet olarak ciddi bir yük getirdiğini anlatan Sarı, bununla ilgili sanayiciyi korumaya yönelik önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

“YERLİ TEKNOLOJİSİZ KALKINMA OLMAZ”
Gelişmiş ülkelerin kalkınma süreçlerine bakıldığında, en önemli etkenin yerli teknolojiye verdikleri önemin çok net bir şekilde görülebileceğini ifade eden MAKSİAD Başkanı Sarı, “Gelişmiş birçok ülke, yerli teknolojiye ve makine teknolojisine verdiği önem sayesinde hedefine ulaşmıştır. Türkiye’nin de aynı rotayı izlemesi şarttır. Bunun için de, yerli makine sanayisinin ve teknolojisinin üzerindeki yüklerin hafifletilmesi gerekmektedir. Eximbank ve diğer bankaların kredilerini düşürmesi, özellikle yerli üretici ve alıcılara yönelik KOSGEB desteklerinin uygun hale getirilmesi ve haksız rekabet ortamının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Dünya pazarlarında yer bulmak için fuarlara katılıyoruz. Devletin finansal destek veren kuruluşları katkılarını sınırlı tutmaktadır. Örneğin yurtdışı fuarlarında makinecilerin stant taleplerini 100 m2 ile sınırlamakta, bu da yetmezmiş gibi, desteği yüzde 60’ta bırakmaktadır. Hem destek oranı hem de büyük makinalarla fuarlara katılmak zorunda olan biz makine üreticileri için stand m2 oranları yetersiz kalmaktadır” dedi.

“İTHALAT YAPAN DEĞİL, İHRACAT YAPAN KORUNMALIDIR”
Son dönemlerde iyice artan ve konkordato ilan eden firmaların yüzde 90’ını bulan kısmının ithal edip ihracat yapan firmalarından oluştuğuna da dikkat çeken MAKSİAD Başkanı Sarı, “Rakamlar yalan söylemez. Konkordato ilan eden firmaların büyük bölümü ithalat ağırlıklı çalışan firmalardan oluşuyor. Bu ülke ithal ederek değil, kendi teknolojisini ve makinasını ihraç ederek kalkınabilir. Bunun için de, zor şartlar altında milli teknoloji ve makina üreten firmalar büyük oranda desteklenmelidir” dedi.

“ORTADOĞU ÜLKELERİNDE SIKINTI YAŞIYORUZ”
Ortadoğu ülkelerine yönelik ihracat faaliyetlerinde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını da dile getiren MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, “Çoğu Ortadoğu ülkesinde başta vize ücretleri, süreleri ve bunun gibi birçok alanda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu ülkelerdeki ticari yaptırımlarla boğuşmak için adeta savaşmak zorunda kalıyoruz. Bu konuda da, ilgili devlet kurumu yetkililerinin, zaman kaybetmeden gereğini yapmasını istiyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı