REKLAMI GEÇ

Çardak OSB’ye yatırım için protokol bekleniyor

Çardak OSB’ye yatırım için protokol bekleniyor

Çardak OSB kentin yeni yatırım üssü olacak. Bölgede Vakıfbank’a ait alan 5 dolardan sanayiciye satılacak. İki yıl içinde işletmelerin bacalarından duman tütecek. DSO Başkanı Keçeci, “Denizli yatırım görecekse burada görecek” dedi.

Selami Aydın / DENİZLİHABER / 20 Ocak 2018 Cumartesi, 14:47

Çardak Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin kaderi 21 yıl sonra değişiyor. Denizli Sanayi Odası şimdilerde 21 yıl önceki hedefini gerçekleştirmeye çok yakın. DSO ve Vakıfbank arasında yarın imzalanacak protokol ile Çardak OSB, birkaç yıl içinde Denizli’nin ikinci üretim üssü haline gelecek. İşte o protokolün detayları.

İKİNCİ OSB OLARAK PLANLANMIŞTI
Gürlek’teki Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde tüm parsellerin satılması ve yatırımların yükselmesi ile sanayi kenti Denizli için ikinci organize sanayi bölgesi olarak Çardak seçilmişti. Bölge havaalanına yakınlığı, tren yolunun bulunuşu ve aktif bir karayolu üzerinde yer alışının yanı sıra İzmir ve Antalya limanlarına bağlantısı nedeniyle kentin ikinci yatırım üssü olarak lanse edilmişti. Bölge adını ise 9 Ocak 1996’da DHKP-C militanlarının suikasti sonucu sekreteri Nilgün Hasefe ve Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ile birlikte öldürülen Özdemir Sabancı’dan almıştı.

ALTYAPISI TAMAMLANDI AMA YATIRIM OLMADI
Toplam 3 milyon 255 bin metrekare alana sahip olan Çardak OSB’de 21 yıl önce başlayan altyapı çalışmaları dönem dönem bazı gerekçelerle yavaş ilerlese de yıllar içinde tamamlandı. Buna karşın bölgeye olan yatırım ise sınırlı sayıda kaldı. Denizli Sanayi Odası bölgedeki 257 bin metrekarelik yerini yatırımcılara metrekaresi 3 dolardan satsa da tesislerin yükselmesi uzun zaman aldı. Parsel sahipleri çeşitli nedenlerle bölgede yatırım yapmayı tercih etmedi. Çardak OSB’deki alanın 1 milyon 508 bin metrekarelik kısmı gerçek ve tüzel kişilere ait.

DSO YERİNİ BANKAYA VERMEK ZORUNDA KALMIŞTI
Denizli’nin geleceği açısından büyük öneme sahip Çardak OSB başlangıçta iyi bir proje olarak hayata geçirilmeye çalışılsa da süreç içinde çeşitli gerekçelerle Denizli Sanayi Odası’nın sıkıntı yaşamasına neden olmuştu. Bölgeyi Vakıfbank’tan aldığı kredi ile oluşturan oda süreç içinde kredi ödemesinde sorun yaşamış bu nedenle alanın 977 bin metrekarelik kısmını borcuna karşılık Vakıfbank’a vermek zorunda kalmıştı.

METREKARESİ 5 DOLAR
BölgedeVakıfbank’a ait 977 bin metrekarelik bölüm parselasyonu nedeniyle de sıkıntı oluşturuyordu. Denizli Sanayi Odası bu aşamada devreye girerek, bölgedeki sanayicilerin de mavaffakatlarını alıp bölgede toplulaştırma gerçekleştirdi. Dağınık haldeki parseller toplanarak yatırıma uygun bir hale getirildi. Altyapı bakımından da hazır olan alan hür boyutta yatırım için uygun konuma getirildi. İmzalanacak protokolden sonra Denizli Sanayi Odası bölgeyi 5 dolar bedelle yatırımcılara satmayı planlıyor. Böylece bölgede bütünlük sağlandığı gibi yeni sanayi tesisleri için de alan açılmış olacak.

İKİ YIL İÇİNDE ÜRETİM BAŞLAYACAK
Geçtiğimiz ay organize sanayi bölgelerini kapsayan yasada yapılan değişiklik Çardak OSB’de kısa süre içinde sonuç alınmasını da sağlayacak. Bölgeden yer satın alan yatırımcılar yasa gereği bir yıl içinde projelerini OSB bölge müdürlüğüne vermek zorunda olacak. Yatırımcı iki yıl içinde de üretime geçmek zorunluluğu ile karşı karşıya kalacak. Şartların yerine getirilmemesi durumunda Sanayi Bakanlığı devreye girerek alanı bir başka yatırımcıya satmak üzere yeniden kamulaştıracak.

YATIRIMCILAR BU PROTOKOLÜ BEKLİYOR
3 milyon 255 bin metrekare alana sahip Çardak OSB’da şu anda üretim gerçekleştiren sadece 5 firma bulunuyor. Bölgede bulunan 92 sanayi parselinin büyük bölümü boş durumda. Bazı parsellerde ise yatırımlar yükseliyor. Denizli Sanayi Odası’na bu alanda yatırım yapmak için müracaatta bulunan onlarca firma bulunuyor. Tekstil ve metal sektörleri ağırlıklı olmak üzere başvuru yapan firmalar protokolün bir an önce imzalanması ve alanın satışa çıkmasını bekliyor.

KEÇECİ: STRATEJİK BİR BÖLGE
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, denizlihaber.com’a yaptığı açıklamada Çardak OSB’nin kent için hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Denizli Sanayi Odası’nın çalışmaları sayesinde kuş uçmaz kervan geçmez bir bölgenin yatırım merkezi haline dönüştüğünü söyleyen Keçeci, “Çardak OSB 21 yıl önce tesis edildi. Çeşitli şanssızlıklar nedeniyle bir türül sanayicilerimize açılamadı. Bugün gelinen noktada Çardak OSB tamamen sanayicilerimiz ve Denizli Sanayi Odası tarafından yapılmış ve hiçbir yerden destek alınmamıştır. Bölge stratejik bir konuma sahiptir. Karayolu, havayolu ve demiryolu ağlarının bitişindedir. Burada 92 adet parsel mevcuttur ve tüm parseller yatırıma hazır durumdadırn. Altyapısı tamamlanmış, elektrik, su ve telekomikasyon gibi hizmetleri bağlanmış durumdadır. Bugün 5 tesis yapım aşamasındadır. Hatta devreye alınan şirketler vardır. Bölgenin 977 bin metrekaresi Vakıfbank’a ait. Bu alan DSO tarafından toplulaştırılma yapılmak suretiyle sanayi yatırım alanı haline gelmiştir” dedi.

İNSANLARA İŞ VE AŞ TESİS EDİLECEK
Yarın imzalanacak protokol hakkında da konuşan Başkan Keçeci, “Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci’nin destekleri, Denizli Valisi Hasan Karahan’ın katkıları ile Denizli Sanayi Odası yarın Vakıfbank ile protokol imzalayacak ve 5 dolar civarında bir bedelle bu alanı sanayi tesislerine açacak. Satın alan yatırımcılar yeni OSB yasası gereği iki yıl içinde üretime geçecekler. Burası 21 yıldır kuş uçmaz kervan geçmez bir yerdi. Denizli Sanayi Odası’nın çalışmaları neticesinde bu noktaya gelindi. İnsanlara iş ve aş buradan tesis edilecek. Denizli bir yatırım görecekse buradan görecek. Belki Denizli’nin üretim ve ihracaatı da burada kurulacak tesisler sayesinde artacak” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı