REKLAMI GEÇ

DEGİAD Başkanı Urhan’dan elektrik zammı tepkisi

DEGİAD Başkanı Urhan’dan elektrik zammı tepkisi

Denizli Genç İş İnsanları Derneği (DEGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Urhan, birbiri ardına gelen elektrik zamlarına sert tepki gösterdi. Urhan, zamlar ile elektrik firmalarının zararlarının vatandaşa ödetilmek istendiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Ekim 2019 Cuma, 11:37

Yazılı bir açıklama yapan Urhan, geçtiğimiz dönemlerde döviz ve petroldeki artışlar gerekçe gösterilerek, sanayiciye ciddi yük getirecek şekilde elektrik fiyatlarına zamlar yapıldığını hatırlattı.

İçinde bulunulan dönemde döviz kurlarında bir artış olmamasına rağmen 1 Ekim 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere %15 ilave bir zam daha yapıldığını belirten Urhan, 1 Aralık 2017 tarihindeki tarife ile güncel fiyatlar karşılaştırıldığında %127’lik bir artışın söz konusu olduğunu kaydetti.

Urhan, “Kasım 2018 tarihinden itibaren döviz kurlarında ve petrol fiyatlarındaki ciddi gerileme ile birlikte elektrik üretim şirketlerinin maliyetleri de geri gelmiştir. Fakat 1 Ocak 2019’dan itibaren yayınlanan fiyatlara bakılacak olursa, bu maliyet azalışı elektrik fiyatlarına yansıtılmamıştır. Buradan anlaşılan EPDK kamu ve özel sektördeki elektrik üretim şirketlerinin geçmişte oluşmuş zararlarının tüketiciye bugün yansıtılmasına karar vermiş” dedi.

Son durumda oluşan tarifelere göre ödenen faturanın %67’sinin enerji bedeli, %13’ünün dağıtım bedeli, %20’sinin de çeşitli vergi ve fonlardan oluştuğunu dile getiren Urhan, “Şu anki mevcut durumda enerjinin üretim maliyeti ortalama 38 kr/kwh civarındadır. Buna göre elektrik satış firmaları, yapılan bu zamlı fiyatlar ile sanayi tarifesinde yaklaşık %22, ticarethane tarifesinde yaklaşık %47 oranında kar elde etmektedir. Bu kar oranları şu an Türkiye’nin hiçbir sektöründe mümkün değildir. Geçmiş yıllarda ülkemizin içinden geçmiş olduğu yoğun seçim takviminin neticesi olarak enerji satış firmalarına yaşatılan zararlar, yapılan bu son zamlar ile telafi edilmek istenmektedir” dedi.

1 Ekim itibari ile yapılan zammın elektrik satış firmalarının finansal sıkıntılarına yardımcı olmak adına, bu firmaların geçmiş dönem zararlarını sanayiciye ve vatandaşa yüklemekten başka bir şey olmadığını anlatan Urhan, “Bu uygulamaların; sanayicilerimiz, üreticilerimiz ve tüketicilerimiz lehine olacak şekilde son bulmasını ümit ederiz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı