REKLAMI GEÇ

Denizli’de 21 Oda Maden ihalelerin getireceği tahribatları değerlendirdi

Denizli’de 21 Oda Maden ihalelerin getireceği tahribatları değerlendirdi

Maden ve Petrol İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) aralarında Denizli’nin de bulunduğu 766 maden sahasının ihaleye çıkarıldığını açıklamasına sivil toplum kuruluşlarından tepki. 21 STK adına açıklama yapan Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sevtap Demirci, maden ihaleleri ile çevre ve halk sağlığının tehdit edildiğini belirterek, iptali başvuru yapacaklarını söyledi.

Sema Kayılı / DENİZLİHABER / 28 Ağustos 2020 Cuma, 12:59

Maden ve Petrol İşletmeleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) 766 maden sahasının ihaleye çıkarılacağını açıklamıştı. 24-28 Eylül tarihleri arasında yapılacak ihaleler arasında Denizli’de de 12 alan yer alıyor. Bunlar, Tavas-Ulukent, Tavas-Pınarlar, Çameli-Gürsu, Tavas-Kızılca, Tavas-Konak, Tavas-Pınarlık, Çal ve Bekilli.

Denizli’de faaliyet gösteren 21 oda ihalelere tepki için Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya odaların temsilcileri katıldı.

Topluluk adına konuşan Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Sevtap Demirci bölgede altın madenleri olduğu yönündeki bilgilerin yanlış olduğunu söyledi.

Demirci, “Kamuoyunda oluşan bilgi kirliliği bu bölgelerde altın madeni olduğu yönündedir. Gerçekte ilimizdeki bu sahalar mangan, krom, demir, bakır gibi rezervlere sahiptir. Bölgeler yoğunlukla ağaçlandırılacak alan, tarım ve mera alanı, ormanlık alan, doğal sit alanı ve yaşam alanları niteliği taşımaktadır” dedi.

SON İHALELER İKLİMİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK
İhalelerin yapılması ve bölgelerin maden aramasına açılması durumunda iklimin kötü etkileneceğini belirten Demirci, “Son ihaleler ile maden sahalarının açılıp işletilmesinin, iklim krizine etkisi, erozyon ve toprak bozumu, biyo çeşitlilikte kayıplara neden olacağı öngörülmektedir. Ayrıca su havzalarını yok etme ve kirletme riski taşımaktadır” diye konuştu.

TÜRKİYE ÇÖLLEŞME RİSKİ ALTINDADIR
Dr. Demirci, Türkiye’nin çölleşme riskiyle karşı karşıya olduğunu da ifade etti. Demirci, “Son 16 yılda 3 buçuk milyon hektar tarım arazisi tarım dışı amaçlara tahsis edildi, ekosistemimizi zarar uğratan maden işletmeleri ülke topraklarını köstebek yuvasına çevirdi” dedi.

ÇED RAPORUNUN HAZIRLANMASINI BEKLEMELİYİZ
Doğru olanın ÇED raporlarının hazırlanması beklemek olduğunu belirten Demirci, “Madenlerin ülkemiz için zaruri olup olmadığı ve çıkarılmalarının üstün kamu yararını gözetip gözetmediği kamuoyu ile paylaşılmalıdır” diye konuştu.

OLDU BİTTİ İHALE SELİNE DUR DEMEK ZORUNDAYIZ
Herkesin dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu dile getiren Demirci, “Ormanlık alanları, tarım ve mera alanlarının, suların, ekosistemimizin tahribine neden olacak tüm bu oldu bitti ihale seline dur demek zorundayız” dedi.

MADEN ÇALIŞANLARI İÇİN BÜYÜK RİSK
Maden çalışmalarının işçiler için de büyük risk taşıdığını belirten Demirci,
“Madenlerde çalışacak işçilerin sağlık riskleri ve iş kazaları var. Ağır ve tehlikeli iş sınıfı kapsamındaki madencilik sektörü yeterli önlemler alınmadığı için ciddi hastalık ve ölüm risklerini barındırıyor. Başta pnomokonyoz, kronik obstruktif akciğer hastalığı, astım, akciğer kanseri, tüberküloz gibi solunum sistemi hastalıkları, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, işitme kayıpları, cilt kanseri dahil deri hastalıkları kas ve iskelet sistemi hastalıkları ve ağır bedensel çalışma koşullarının getireceği diğer fiziksel ve ruhsal hastalıklar ile çalışan sağlığı tehdit altında olacaktır” dedi.

İnsan ve doğada yaşayan tüm canlıların hayatı ve habitatın madenlere kurban edilmemesini isteyen Demirci, ihalelerin iptali için itiraz edeceklerini söyledi.

Yorumlar

Ahmet   -  Bağlantı 28 Ağustos 2020, 16:19

Açıklamayı iyibokuyun l7tfen.Maden veya enerji karşıtlığı yok .Doğaya zarar verip ormanı tarımı yokedip sermayenin tekçi ,kamuyu hiçe sayan denetimsiz ,destursuz yağmacı talan saldırısına karşı çıkılıyor.Kamu yararına halkın yararına bir ihale yok.

hasan   -  Bağlantı 28 Ağustos 2020, 15:29

Bu odadakilerin tuzları kuru herhalde. Paraları nerelerden alıyorlarsa hep ülkenin kalkınmasının karşısında duruyorlar. HES, Nükleer,Jeotermal,Kömür santralleri yapmayalım. En iyisi taş devrinde yaşayalım. İhtiyaç duyulan enerjiyi nereden alacaksınız

Özcan   -  Bağlantı 28 Ağustos 2020, 14:45

Odaların açıklamasini Baştan aşağıya okudum.
3 dk heba oldu.
Maden çıkarmayalim.
Sağlığa zararı var olabilir. Vs vs
Toprak altında duran madenin halkin yararına bir faydası yoktur.
Arayacaksınki bulasın!!!
Ekonomiye kazandıracaksın.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı