REKLAMI GEÇ

Berber ve kuaförler tehlikeli iş kolu sınıfında

Berber ve kuaförler tehlikeli iş kolu sınıfında

Kanun çerçevesinde “tehlikeli iş kolu” sınıfına alınan berber, kuaför ve kasap gibi küçük işyerleri, bugünden itibaren bir hekim ve iş güvenliği uzmanı ile anlaşarak işbirliği yapmak zorunda. Aksi takdirde 5300 TL ceza uygulanacak.

/ DENİZLİHABER / 1 Şubat 2014 Cumartesi, 14:44

Yeni kanunu gereksiz bulduğunu belirten Denizli Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı İdris Ağılönü, “Küçük esnafa bu yük ağır gelmekte, Bağ-Kur primlerini ödeyemezken bu yük esnafımızı sıkıntıya sokacak” dedi.

ic-2

Berberler ve kuaförlerin tehlikeli iş kolu grubunda yer almalarının anlamsız olduğunu savunan İdris Ağılönü, “Küçük esnafı zor durumda bırakıyorlar. Küçük esnaf desteklenmeli, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi hizmetinden düşük maliyetle faydalandırılmalıdır. Esnafa yıllık 1000-1500 TL ek yük getiriyor. Bu kanunu çıkaranlar ek yük olarak hastanelerde OSGB bölümü açarak esnafa yardım etmelidir. Berberler ve kuaförler tehlikeli sınıfta olmamalı. Ankara’da masada oturan arkadaşlar şu mesleği tehlikeli yapalım diye oturdukları yerden seçmiş. Bir berber, bir kasap Bağ-Kur primini ödeyemezken bu yük esnafımızı sıkıntıya sokacak” dedi.

NEDEN TEHLİKELİ İŞ KOLU SINIFINDA?
Berber ve kuaförlerin neden tehlikeli iş kolu grubuna alındığını açıklayan İş Sağlığı Uzmanı Muharrem Güney, “Olay sadece bir oda, bir koltuk, bir makas, bir ustura değil. Tehlikeli gibi görünmüyor ancak bugün berberlerin hepsi de hijyen kurallarına uyuyor mu? Bunu bilemiyoruz. Birçoğu dikkat ediyor. Ama etmeyenler de var. Bir AIDS hastalığı taşıyan vatandaş geldi. Manikür, pedikür yaptırdı veya tıraş oldu. Peki, eğer bu kişide kesik oluşursa kullandığı alete kan bulaştı diyelim bir başkası geldiğinde aynı manikür makasıyla yeteri kadar temizlenmediğinde hastalık bulaştırır. Sapasağlam bir kişiye AIDS bulaştırıyorsunuz. Bundan daha tehlike ne olabilir?” dedi.

ic
Küçük işletmelere iş güvenliği konusunda devletin yardım ettiğini söyleyen Muharrem Güney, “Devlet tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflarda faaliyet gösteren ve çalışan sayısı 10’un altında olan işletmelere destek veriyor. Küçük esnafın çok yükü var. Bence devlet bu desteaği esnafa hiçbir yük getirmeyecek şekilde vermelidir” diye konuştu.

UZMAN DESTEĞİ ALMAYAN İŞYERİNE TOPLAM 14 BİN LİRA CEZA
6331 yasaya göre iş güvenliği uzmanı ile çalışmayan işletmelere çeşitli kalemlerde toplam 14 bin TL civarında ceza uygulanacağını belirten Güney, “İşyeri hekimi olmayanlara 5 bin lira, sağlık memuru çalıştırmayanlara 2400 lira, iş güvenliği uzmanı ile çalışmayanlara 5300 TL ceza uygulanıyor. Eğer işletme 3 meslek ile de işbirliği yapmıyorsa toplam 14 bin lira ceza uygulanıyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı