REKLAMI GEÇ

DSO Başkanı Keçeci İSO 500 sonuçlarını değerlendirdi

DSO Başkanı Keçeci İSO 500 sonuçlarını değerlendirdi

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, açıklanan İSO 500’de yer alan Denizli firmalarına ilişkin açıklama yaptı. Firmaları kutlayan Keçeci, pandemiye rağmen kapasitelerini koruyan ve hatta yükselten firmaların büyük bir başarı elde ettiğini söyledi. Keçeci, “Sanayicilerin bu çabalarına karşılık hükümetin de sanayiciyi koruyacak destekleri olmalı” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Mayıs 2021 Çarşamba, 16:12

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, İSO 500’de yer almayı başaran Denizli firmalarına ilişkin açıklama yaptı. İSO 500 Araştırması’nın 2020 sonuçlarının, pandemi yılı olması sebebiyle merakla beklenen sonuçlar olduğunu belirten Keçeci, “Bu zorlu süreçte Türkiye sanayisinin sayesinde büyümeyi yakaladığımızı ve sanayinin pandemi sürecine olumlu etkisini biliyorduk. Ancak bunların rakamlarla da ortaya çıkarılması bizi memnun etti. Ancak, Türkiye ekonomisinin bel kemiği ve hatta omurgası olan sanayinin zor zamanlardan geçtiğini de aynı şekilde rakamlar ortaya koymuş bulunmaktadır. Üretimden satışların 2019 yılına göre 1 Trilyon 22 Milyar TL’den 1 trilyon 179 Milyar TL’ye yükselerek, %15,3 oranında arttığı görülse de, enflasyon etkisini dikkate aldığımızda bu artışın sadece %0,6 olduğunu görüyoruz. Son 3 yıldır içinde bulunduğumuz düşüş trendi ne yazık ki devam etmektedir” dedi.

Covid – 19 krizinin bilançolarda yarattığı olumsuz etkinin İSO 500 sonuçlarına da yansıdığını belirten Keçeci, “İSO 500’de yer alan en büyük 500 sanayi kuruluşumuzun 2020 yılında varlıklarında bir artış yaşanmış olsa da borçlarında da benzer bir artışın yaşanması bilançoların olumsuz etkilendiğini göstermektedir. İstanbul Sanayi Odası tarafından paylaşılan veriler göstermektedir ki sanayicimizin borcu, öz kaynağının 2 katını geçmiş durumda. Araştırma sonuçlarına göre şunu söyleyebiliriz ki; sanayici borçla yaşamak zorunda. Bu borcu çevirebilmek adına düşük faizlere ihtiyaç duyuyor” diyerek, sanayicinin düşük faiz talebini bir kez daha dile getirdi.

Pandemi yılının en önemli konularından olan istihdama da değinen Keçeci, “Sanayicilerimizin var olan istihdamını pandemi sürecinde koruduğu ve hatta arttırdığı görülmektedir.  Bunda mutlaka devlet tarafından verilen desteklerin katkısı vardır ancak yine de istihdam maliyetlerinin yüksek olduğu bu ortamda mevcut istihdamı koruduğu ve hatta arttırdığı için sanayicinin ekonomiye bu dolaylı katkısını da görmezden gelmemek gerekmektedir. Zor bir süreçten geçiyoruz. Sanayi ayakta kalabilmek ve katma değer yaratabilmek için hala çabalamaktadır. Sanayicilerin bu çabalarına karşılık hükümetin de sanayiciyi koruyacak destekleri olmalı diye düşünüyorum” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı