REKLAMI GEÇ

DSO Başkanı Keçeci önce korkuttu, sonra nasihat etti

DSO Başkanı Keçeci önce korkuttu, sonra nasihat etti

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, önce Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu duruma ilişkin kara bir tablo çizdi, ardından da her şeye rağmen kötümserliğe kapılmamak gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Ekim 2015 Cumartesi, 11:15

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, son iki ayın endeks rakamları ile ihracat verilerini değerlendirdi. Ağustos ve Eylül ayında açıklanan endeksler ve ihracat düşüşünün ekonominin iyiye gitmediğini açık bir şekilde gösterdiğini belirten Keçeci, “Ancak işletmelerimiz karalar bağlamamalı, ümitli olmalıdır” dedi. 

Gelecek planlamalarında, ihracat ve endeks verilerinin aydınlatıcı olduğunu söyleyen Keçeci, “Üzülerek söylemem gerekir ki; ihracat rakamları, güven endeksleri ve imalat sanayi satın alma endeksi verileri ekonomideki durgunluğu açıkça ortaya koyuyor” dedi.

İNSANLAR ARTIK SATIN ALMIYOR
Sanayicinin faaliyet koşullarının istenen düzeyde olmadığının, imalat sanayinde satın alma endeksindeki düşüşten anlaşılabileceğini ifade eden Keçeci, “Ağustos ayında 49,3 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI verisi, Eylül ayında da eşik değer olan 50,0’ın altında kalarak 48,8’e geriledi. İnsanlar artık satın almıyor, piyasa durgunlaşıyor. Açıkça ekonomimizin çok iyiye gitmediğini söyleyebiliriz ”dedi.

İHRACATTA DA ÖNEMLİ DÜŞÜŞLER VER
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Eylül ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 19,8 azalarak, 10 milyar 613 milyon 551 bin dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu yılın dokuz ayındaki Türkiye ihracatının yıllık bazda yüzde 10 düşüşle 106 milyar 287 milyon 513 bin dolara indiğini gördük” diye konuştu.

Bu düşüşlerin, zayıf piyasa koşulları ile siyasi ve ekonomik belirsizlikten kaynaklandığını vurgulayan Keçeci, “Genel ekonomik duruma ilişkin tüketici ve üreticilerin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen ekonomik güven endeksi, Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 16,7 oranında sert bir düşüşle, 85,14 değerinden 70,89 seviyesine indi. Hem tüketicinin hem de üreticinin ekonomiye ve iç piyasaya güveni yok” dedi.

GÜVEN ENDEKSİ KÖTÜMSERLİĞİ ORTAYA KOYUYOR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, güven endekslerini yorumlayan Keçeci, “Ekonomik güven endeksi, 2012 yılı Ocak ayında hesaplanmaya başladı ve ilk olarak 109,6 değerini almıştı. Şimdi ekonomik güven endeksinin hepsi 100’den küçük. Bu da genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, endeksi oluşturan tüm güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklanıyor. Tüketici güven endeksi, Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 6,1 oranında azalarak 58,52 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksi, yüzde 4,6 azalarak 96,27 değerine geriledi. Reel kesim güven endeksi, yüzde 3,2 azalarak 99,30 oldu. Bir önceki aya göre hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,3 azalarak, 97,67 değerine düşerken, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,1 oranında azalışla, 80,37’i buldu” diye konuştu.

KÖTÜMSERLİĞE KAPILMAYALIM
Şu anda ekonomiye ve piyasalara güven olmadığını, durağan günler geçirildiğin ifade eden Keçeci, ‘Dolar daha da yükselir mi, iş adamları bu yükselişten olumsuz etkilenerek işlerini kaybeder mi?’ sorularına cevap veremediklerini kaydetti.

Keçeci, “Çünkü kimse bu konuda kesin bir şeyler söyleyemiyor. Ekonomik durumdaki belirsizlik devam ediyor. Bu durum hepimizi endişelendiriyor. Fakat yapmamız gereken, kötümserliğe kapılmamak, ümitli olmak. Dünyada yaşanan tüm olayları yakından takip eden, piyasaların nabzını tutan sanayiciler olmaya devam etmeliyiz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı