REKLAMI GEÇ

DSO Başkanı Müjdat Keçeci istikrar paketini değerlendirdi: “Yeterli değil”

DSO Başkanı Müjdat Keçeci istikrar paketini değerlendirdi: “Yeterli değil”

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 100 Milyar TL’lik istikrar paketini değerlendirdi. Keçeci, paketin sanayici ve ihracatçılar tarafından genel olarak olumlu karşılandığını ancak uzun vadede çarkların dönmesi için önlemlerin sürmesi gerektiğini ifade etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Mart 2020 Perşembe, 16:16

Korona virüsü nedeniyle sağlıkta olağanüstü günlerin devam ettiğini belirten DSO Başkanı Keçeci, ekonominin de olağanüstü etki altına girdiğini söyledi.

Sanayiciler, tüccarlar ve esnafın kötü günler ile karşı karşıya kaldığını anlatan Keçeci, yapılamayan ihracat, yapılamayan üretim ve satılamayan malların tüm toplumu zor günlerin içerisine soktuğunu vurguladı.

Açıklanan istikrar paketi ile ilgili sanayicilerin görüş ve beklentilerini dile getiren Keçeci, paketin ekonomiye bir can simidi olarak sunulduğunu belirtti.

Keçeci, “Bu paket sanayiciye, turizme, ulaşıma, esnafa, çalışanlara kadar düşünülerek sunulan mali destekleri içeriyor. Kısa vadede üretimi ayakta tutacak önlemler alınmış ve özellikle bankaların desteği açık tutulmuş görünüyor. Bankaların da bu zor durumdan etkilenmemesi için alınacak likidite sorunlarına ilişkin çözümlerin de yine mali paketin içerisinde yer aldığını görüyoruz” dedi.

Paket, bir daha başka bir önlem açıklanmayacak anlamı taşımadığını anlatan Keçeci, “Zira Denizli ihracat firmaları, çok büyük Avrupalı firmalardan almış oldukları ve hatta üretip teslime hazır oldukları siparişleri iptal edilmiş veya belirsiz bir tarihe ertelenmiş bulunuyor. Ürünlerin müşterilere özel olarak üretilmiş ürünler olması ve bu ürünlerin teslim edilememesinin yaratacağı finansman yükünün nasıl çözüleceği ihracatçıların önünde çözümü bekleyen bir problem olarak duruyor” diye konuştu.

Teslimat konusunda yaşanan sorunların sadece müşteri kaynaklı olmadığını da anlatan Keçeci, “Bazı firmaların üretip de göndermek istedikleri ürünleri sınırların kapanması veya çalıştırılmaması nedeniyle teslim edememesi de ciddi bir problem olarak karşımızda duruyor” dedi.

Diğer taraftan sanayide üretimde kullanılan hammaddelerin ve ara malların fiyatlarının fahiş yükselmesinin, karaborsa fiyatına satılmasının şaşkınlık yarattığına dikkat çeken Keçeci, “Yine Eximbank’a sigortalanarak gönderilen ürünlerin bedelleri ödenmediğinde bankanın ihracatçıyı kara listeye alma durumu birçok ihracatçıyı tedirgin ediyor” diye konuştu.

Keçeci, bu ve buna benzer konuların ilgili bakanlık ve yetkililerce değerlendirilerek çözüme kavuşturulmasını beklediklerini vurguladı.

Yorumlar

Mehmet Şimşek   -  Bağlantı 20 Mart 2020, 09:21

Her şeyi niye devletten bekliyoruz kendimiz de elimizi taşın altına koyalım ne kadar ac gözlü bu zenginler

basicman   -  Bağlantı 19 Mart 2020, 21:29

bu sefer küçük esnaf hapı yuttu,allah kolaylık versin..bu destek iyi ama kime ne oranda yansır?virüs krizi uzun sürerse acı daha çok olabilir.sokaktan geçen yok..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı