REKLAMI GEÇ

DSO MECLİSİ TOPLANDI

DSO MECLİSİ TOPLANDI

Denizli Sanayi Odası Meclisi’nin Şubat ayı olağan toplantısı, oda binasında gerçekleştirildi. Toplantıda ekonomik gelişmeler değerlendirildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Şubat 2015 Perşembe, 15:37

Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu’nun sunuş konuşmasıyla başlayan toplantıda ‘sanayi ürünleri ihracatında illere göre teknoloji yoğunluğu’ ve ‘yüksek teknolojili ürünler’ Denizli ve ekonomisi, dış ticaret, yurtdışı ve yurtiçi yatırımlar gibi konular ele alındı.

Denizli’nin, yüksek teknolojili ürünler ihracatında 81 il arasında 38. sırada yer aldığını belirten Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, neden diğer illerin üst sıralarda olduğunu şöyle açıkladı: “Eskişehir’in 2014 yılında gerçekleştirdiği 831,7 milyon dolarlık imalat sanayi ürünü ihracatının 275,9 milyon dolarlık bölümünü yüksek teknolojili ürünler oluşturdu. Bu rakamın ise 274,5 milyon dolar ile tamamına yakını “hava ve uzay taşıtları” ihracatından elde edildi. Ankara, 2014 yılında 925,2 milyon dolarlık yüksek teknolojili ürün ihracatı gerçekleştirdi. Ankara’nın yüksek teknolojili ürün ihracatı da ağırlıkla, “hava ve uzay taşıtları” ile “tıbbi-optik hassas aletler” ve “tıpta kullanılan kimyasal ve “bitkisel kaynaklı ürünler”den oluştu. İstanbul’un bu grupta gerçekleştirdiği 3 milyar 374 milyon dolarlık ihracatta en yüksek payı ise 2 milyar 91 milyon dolarla “televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları” aldı.”

Yurtdışı ve Yurtiçi Yatırımlar hakkında bilgi veren Keçeci , “2010 ve 2014 yılları arasında baktığımızda hem yabancıların Türkiye’ye olan yatırımlarının hem de Türklerin yurtdışı yatırımlarının istenen seviyelerde olmadığını görüyoruz”dedi.

denizli-dso-meclis-toplanti-ic

Keçeci, “Türklerin yurtdışına yatırım yaptığı ülkelerin başında Azerbaycan ikinci sırada Hollanda ve üçüncü sırada İngiltere geliyor. Bunların dışında daha birçok ülkeye yatırım yapılmış. Ama daha fazlasını yapmalıyız. Genel anlamda Denizli’de yatırım yok, Türkiye’de de yok. Denizli’de en çok para kazanan insanlar gayrimenkulcüler. Hatta sanayide kazandıklarını arkadaşlarımız arsaya, tarlaya ve binalara yatırmak suretiyle kaynak geliştiriyorlar. Ama bizim bu ülkeye sorumluluğumuz var. Gelecek nesle sorumluluğumuz var. Gelecek neslin, hem işe hem de aşa ihtiyacı var. Dünya’da işler değişti. Türkiye’de de bunun farkına varan sanayicilerimiz var. Bu farkındalığın en önemli sebeplerinden birisi yurt dışına gitmek. Bugün Denizli’de de bazı firmalarımızın yurtdışında yatırımlarının olduğunu biliyorum. Yurtdışında özellikle mağaza zinciri sayımızda çok hızlı bir artış var. Hangi sektörde olursa olsun sadece yurt içinde çok bilinen firmalar değil,az bilinen orta boy firmalar da çevre ülkelerin bilinen markaları olmayı başarıyorlar. Çevre ülkelerde bilinir firma olmak yolunda çalışmak gerekir ”diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı