REKLAMI GEÇ

“Evde kal” doğru bir öneri, işsizlik ve açlığa kamu çare olmalı

“Evde kal” doğru bir öneri, işsizlik ve açlığa kamu çare olmalı

Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi, koronavirüs salgını ve Türkiye’de alınan önlemlere ilişkin değerlendirme yaptı. “Evde kal” çağrısının doğru bir öneri olduğunun belirtildiği açıklamada, “Bu önerinin yarattığı işsizlik ve açlığa kamu çare olmalıdır” denildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Mart 2020 Salı, 17:34

Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi, Çin’de başlayan ve tüm Dünya’ya yayılan Covid-19 (koronaviris) ve buna karşı Türkiye’de alınan önlemleri değerlendirdi.

Virüs ile canla başla mücadele eden sağlık çalışanlarını kutlayan EMO yönetimi, sağlıkçıların can güvenliklerinin de hızla sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Koronavirüs önlemlerini ardından tüm gözlerin 18 Mart’ta düzenlenen “Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı”na çevrildiğini ifade eden EMO yönetimi, toplantıya Türk Tabipler Birliği ve Türk Eczacılar Birliği gibi meslek örgütlerinin çağrılmamasının önyargıların devam ettiğinin göstergesi olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bu krizle birlikte artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” sözlerinin hatırlatıldığı açıklamada, “Peki, alınan tedbirler bu tespite uygun mudur? Tedbirlerin içeriğine bakıldığında, son birkaç yıldır ekonomi yönetiminin açıklamasına alıştığımız ‘Tedbirler Paketi’ne benziyor. Alınan tedbirlerin yaşanılan sürecin ciddiyetine ve sorumluluğuna uygun olmadığı görülmektedir. Halkın ve toplumun yaşamsal ihtiyaçlarını dikkate alan tedbirler alınmalıdır” denildi.

EMO’nun önerilerinin de sıralandığı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Uzmanlar krizin öngörülenden daha uzun süreceğini ifade ediyor. Alınan bütün tedbirlerde, bilim ve aklın ışığında, kamu yararı gözetilmelidir. ‘Evde Kalın’ önerisi doğru bir öneridir. Bu önerinin yol açtığı işsizlik ve açlık gibi tüm ekonomik ve toplumsal maliyetler, kamu tarafından karşılanmalıdır. Bütün kurumlarda işten çıkarmalar durdurulmalı, çalışanlara İşsizlik Fonu ve kamu kaynakları kullandırılmalıdır. Sağlık çalışanlarının sağlık güvenliği sağlanmalıdır. Sağlık denetimleri genelleştirilmeli ve çalışanların işyerine geliş gidişlerini sağlayacak toplu servis araçları sağlanmalı ve bedeli kamu tarafından karşılanmalıdır. Öncelikle elektrik, su, doğalgaz, internet bedelleri, kriz sonrasına kadar ertelenmelidir. İleri yaşlardaki yurttaşların yaşadığı meskenler başta olmak üzere, fatura ödenmediği gerekçesiyle elektrik kesintisi yapılmaması sağlanmalıdır. Evden çalışma ve uzaktan eğitim internet kullanımını artıracaktır. Servis sağlayıcıların kapasiteleri arttırılmalıdır. Tıbbi malzeme, temizlik ve dezenfekte üreten fabrika ve işletmelerin kapasiteleri artırılmalı, EMO`nun bünyesindeki mühendislik hizmetlerine de ihtiyaç duyulan bu sektörlerde istihdam artışına gidilmeli, sahada bilfiil çalışması gereken mühendisler için gerekli korunma ekipmanları sağlanmalıdır” denildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı