REKLAMI GEÇ

İMO’dan dikkat çeken açıklama: Fahiş beton fiyatları inşaat sektörünü bitirdi

İMO’dan dikkat çeken açıklama: Fahiş beton fiyatları inşaat sektörünü bitirdi

İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Nigar Hüyük, kentte beton üretici firmaları tarafından yapılan orantısız zamların özel sektör ve kamu yatırımlarını ciddi anlamda etkilediğini söyledi. Enflasyon verilerinin çok üzerinde olan bu artışların Denizli’de inşaat sektörünü durma noktasına getirdiğini dile getiren Hüyük, “Şu anda Denizli çevre illere göre en pahalı betonu kullanmaktadır” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Mart 2022 Cumartesi, 11:40

İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Nigar Hüyük, oda merkezinde basın  toplantısı düzenledi, Denizli’deki hazır beton üretici firmaların orantısız fiyat artışlarının inşaat sektörünü durma noktasına getirdiğini kaydetti.

Ülke ekonomisinin lokomotifi haline gelen ve yaklaşık 200 iş koluyla bağlantılı olan inşaat sektörünün son 3 yıldır ciddi sıkıntılar içinde olduğunu aktaran Hüyük, “Bu sektör yüksek iş gücü ve istihdam yarattığından; teknik hizmet veren mimar, mühendis, yapı sahibi, taşeron ve emekçi işçilere kadar herkesi olumsuz etkilemektedir. En büyük sorun inşaat maliyetlerindeki ölçüyü aşan aşırı artışlardır” diye konuştu.

ORTA VE DAR GELİRLİ AİLELERİN EV ALMASI HAYAL OLDU

Denizli’de inşaat maliyetlerinin artması ile birlikte artan konut fiyatları yüzünden, orta ve dar gelirli ailelerin ev almasının artık hayal olduğunu söyleyen Hüyük, “İnşaat sektöründe artan maliyetler hem toplam inşaat, hem de malzeme maliyetleri açısından TÜİK verilerinin çok üzerindedir. Yüksek enflasyon ve fiyat artışlarındaki istikrarsızlık, sektörü artık maliyet hesabı yapamaz duruma getirmiştir. Kentimizde inşaat maliyetlerinin artması ile birlikte artan konut fiyatları yüzünden, orta ve dar gelirli ailelerin; ev alması artık hayal olmuş, konut arzının azalması,  kiralarında anormal şekilde yükselmesine neden olmuştur. Ülkemizde 8 milyona yakın dayanıksız yapı olduğunu varsayarsak, bu durum kentsel dönüşümü imkânsız hale getirdiği için insanların can ve mal güvenliği de problem olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

DENİLİ ÇEVRE İLLERE GÖRE EN PAHALI BETONU KULLANIYOR

İnşaat sektörünün durma noktasına geldiğine dikkat çeken Hüyük, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son aylarda ilimizde beton üretici firmaları tarafından yapılan orantısız zamlar özel sektör ve kamu yatırımlarını ciddi anlamda etkilemekte ve bununla ilgili yapı müteahhitleri mağduriyet yaşamaktadır. Enflasyon verilerinin çok üzerinde olan bu artışlar kentimizde inşaat sektörünü durma noktasına getirmiştir. Şu anda Denizli çevre illere göre en pahalı betonu kullanmaktadır. Bununla birlikte Denizli’deki hazır beton üreticileri; aylar öncesinden ödemesi ve sözleşmesi yapılmış olan anlaşmalarla ilgili, meslektaşlarımızdan ve müteahhit firmalardan fiyat farkı talep etmektedir. Artan maliyetler bahane edilerek yapılan bu etik dışı uygulamaların son bulmasını istiyoruz. Sektörün yaşadığı sıkıntıların daha da artmasına neden olan bu uygulama sadece meslektaşlarımızı değil, Denizli halkını da olumsuz etkilemektedir. Bu anlamda başta hazır beton üreticileri olmak üzere diğer tüm malzeme kollarında yaşanacak olan haksız kazanç ve fahiş fiyat artışlarının takipçisi olacağız.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı