REKLAMI GEÇ

İMO’dan işsiz mühendisler çoğalacak, uyarısı

İMO’dan işsiz mühendisler çoğalacak, uyarısı

İMO Başkanı Nigar Hüyük, bu yıl 5 bin 278 inşaat mühendisliği bölümü kontenjanının boş kaldığını, eğitim kalitesinin düşmesiyle mesleğin artık tercih edilmediğini söyledi ve çağrı yaptı: “Yakın gelecekte işsiz mühendisler çoğalacak.”

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Ekim 2020 Cuma, 12:21

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şube Başkanı Nigar Hüyük, eğitim kalitesinin düşmesi ve her üniversitenin bölüm açmasıyla inşaat mühendisliği mesleğinin tehlikede olduğunu belirtip önlem alınmasını istedi.

Yazılı açıklama yapan Hüyük, şunları söyledi:
– “Cumhuriyetin ilanından günümüze kadar yaklaşık 140 bin inşaat mühendisi olan ülkemizde bugün her 550 kişiden biri inşaat mühendisiyken 10 sene sonrasını hesap etmek bile çok zordur.
– Amaç daha çok mühendis mezun etmek yerine kaliteli mühendis yetiştirmek olsaydı, kontenjanları dolmayacak, üniversiteleri açmak yerine mevcut olanların laboratuvar ve eğitim imkânları arttırılsaydı daha iyi olmaz mıydı?
– 2019 yılında inşaat mühendisliği bölüm kontenjanı 12 bin 70 olmasına rağmen 5 bin 278 kontenjan boş kaldı.
– Sınav başarı sırası 300 bin olan öğrenci İnşaat Mühendisi olabilmektedir. Bu da Taban puanı 283’lere kadar geriletmiş ve 2020 yılı üniversitelere giriş sınavı sonucunda matematik sorularında net yapamayan öğrencinin dahi İnşaat Mühendisliği Bölümünü tercih edip kazanabilmesini beraberinde getirmiştir.
– Buna rağmen ülke genelinde 2.895 kontenjan yine doldurulamamış olup, doluluk oranı yüzde 65’te kalmıştır. Devlet üniversitelerinin 52 programında 10 öğrenci ve altında kayıt yapılabilmiş, vakıf üniversiteleri dahil 29 program ise hiç rağbet görmeyip sıfır çekmiştir.
– Görülüyor ki artık öğrenciler mezun olduktan sonra işsiz kalmayı ya da asgari ücret ile çalışmayı istemediklerinden dolayı mühendislik fakültelerini tercih etmiyorlar. Kısacası mesleğimiz yıllardır kazandığı saygınlığını yitirmiş, isteyen herkesin çok az bir gayret ile dahil olabileceği bir alan halini almıştır.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
– Çözüm açıktır; İnşaat Mühendisliği bölümlerinde kaliteli eğitim alınabilmesi için asgari başarı sırasının yükseltilmesi, yeterli akademisyen kadrosu ve imkânları olmayan bölümlerin kapatılması, kontenjanların kademeli olarak düşürülmesi gerekmektedir. Yoksa işsizlik katlanarak artacaktır.
– Bu bağlamda biz İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi olarak gidişatı görüyor, endişeleniyor ve çok geç kalmadan önlem alınmasını istiyoruz. Hayaller, emek ve zorlanan imkânlarla kavuşulmaya çalışılan mesleğimiz kimsenin pişmanlığı, ümitsizliği olmasın istiyoruz.

Yorumlar

İsmail Hayat   -  Bağlantı 23 Ekim 2020, 21:33

Sayın başkan, yetenekli, bilgili ve azimli mühendisler aranıyor ama bulunamıyor. Usta masşından düşük ücrete razı oluyorlar. Proje yapıyorum diyenlerde lisanssız programla çalışıyor. Çok komik bedellerle proje üretiliyor ve buna dur diyen yok.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı