REKLAMI GEÇ

‘İş cinayetlerinde hergün 5 kişi ölüyor’

‘İş cinayetlerinde hergün 5 kişi ölüyor’

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Denizli İl Koordinasyon Kurulu’ndan yapılan açıklamada, iş kazalarına dikkat çekilerek, “Yasal düzenlemelere rağmen, iş cinayetlerinde ortalama hergün 5 emekçi hayatını kaybediyor” denildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Mart 2016 Perşembe, 09:56

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu açıklamasında, bugün Zonguldak Kozlu’da 263 madencinin yaşamını yitirdiği facianın 24’üncü yıldönümü olduğu anımsatılarak, 2013 yılından bu yana her 3 Mart’ta “İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü” etkinliğiyle ülkenin kanayan yarası haline gelen iş cinayetlerine dikkat çekmeye çalışıldığı vurgulandı. 

“Tüm parlak sözlere, devrimmiş gibi sunulan yasal düzenlemelere rağmen, iş cinayetlerinde ortalama hergün 5 emekçi hayatını kaybediyor” denilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“6331 Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu, iş cinayetleri sonucu oluşan tepkilere karşı çıkartılmış bir göz boyama yasasıdır. 6331 Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasası ve yasa çerçevesinde yapılan düzenlemeler problemlidir. Bununla birlikte, 4857 Sayılı İş Kanunu’nda yer alan telafi çalışması, denkleştirme, çağrı üzerine çalışma, kısmi süreli çalışma, asıl işveren-alt işveren ilişkisi başta olmak üzere kuralsız çalışma koşulları olduğu sürece işçi sağlığı ve iş güvenliği alanındaki düzenlemeler bir anlam ifade etmeyecektir. Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmadıkça, örgütsüz çalışma arttıkça işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yol almak mümkün olmayacaktır.

Kamuoyunda “kiralık işi yasası” olarak bilinen düzenlemeye de değinilen açıklamada, “Çalışma yaşamındaki anti-demokratik düzenlemeler yetmezmiş gibi AKP iktidarı şimdi de kamuoyunda kiralık işçi yasası olarak bilinen, İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı yasalaştırmaya çalışmaktadır. Bu tasarı yasalaştığında, çalışanın ücret alma güvencesi olmayacaktır, kiralık işçi sendikalı olmayacaktır, iş güvencesi olmayacaktır, kıdem, ihbar tazminatlarında, yıllık izin kullanımında problem yaşanacaktır, meslek hastalığı tespitinde sıkıntı daha da artacaktır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetleri kiralık işçiler tarafından yerine getirilebilecektir. Kiralık işçilik, doğrudan esnek çalışmaya yol açtığı gibi, kiralık işçiler sık sık işsiz kalacaktır. Bu nedenle işçi sağlığı daha da kötüye gidecektir” ifadesine yer verildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı