REKLAMI GEÇ

Keçeci: İflas ertelemeler kaos yaratmasın

Keçeci: İflas ertelemeler kaos yaratmasın

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, son dönemde ekonomik olarak darboğaza giren şirketlerin sıkça “iflas erteleme” yolunu seçtiğine işaret ederek, bu uygulamanın kötü niyetli kişilerce kullanılmasının iş dünyasında yaratacağı kaosa dikkat çekti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Mayıs 2016 Çarşamba, 14:51

DSO Başkanı Müjdat Keçeci, son aylarda sıkça başvurulan yöntemlerden olan “iflas ertele” ile ilgili açıklamasında, iflas erteleme ile ilgili olayların Denizli ve Türkiye’de başta finans kurumları olmak üzere, tüm ticari hayatı ilgilendirir duruma geldiğini belirtti.

“TEDİRGİN EDİYOR”
Alınan iflas erteleme kararları nedeniyle bir taraftan bankaların kredi ilişkilerinde tereddüt ettiğini, diğer taraftan bu kararların iş hayatına alacak-borç ilişkisi içindeki insanları iş yapamaz hale düşürdüğünü kaydeden Keçeci, “İflas ertelemenin son günlerde kötü niyetli insanlar tarafından da kullanılıyor olduğunu görmekteyiz. İflas ertelemeyi bir zenginleşme sebebi olarak uygulayan bu kötü niyetli insanlar, ekonomi dünyasının tüm aktörlerini rahatsız etmektedir” dedi.

1956’DAN BU YANA VAR
Bu konuda yaşanan olumsuzlukları DSO Meclis toplantısında dile getiren Keçeci, “İflas erteleme, yeni bir kurummuş gibi algılanıyor. Ancak iflas erteleme, 2000 yılından önce de Türk hukukunda mevcut olan bir yöntem. 1956 yılında kabul edilen Türk Ticaret Kanunu’nun 324. maddesinde yer alan iflas erteleme kurumu 2001 krizi sonrası gerçekleştirilen İstanbul yaklaşımı sonucunda İcra ve İflas Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile boyut değiştirdi. İflas ertelemeye bir takım ek sonuçlar bağlanarak, o dönemde zor durumda olan şirketlerin biraz nefes alması sağlandı. Bu sayede bu şirketler ticari hayatın içerisinde kaldı. Ama tabii bugün, olay bambaşka bir boyut kazandı” dedi.

DÜZENLEME ÇAĞRISI
“Siyasi iktidarın, iflas erteleme olaylarının kamuoyunda yarattığı tereddüt ve sıkıntıları giderecek, kötü niyetli tarafları yok edecek düzenlemeleri bir an önce yapması gerektiğini düşünüyoruz” diyen Keçeci, sözlerine şunları ilave etti:

“Mahkemelerin karar vermesinde esas olan bilirkişi heyetlerinin daha tarafsız, daha bilinçli ve iflas erteleme istenilen şirketin iş konularına vakıf kişilerden oluşmasını sağlamak bu işin en temel çıkış yollarındandır. Diğer taraftan yine yasanın öngördüğü kayyum kurumunun da daha bilinçli, bilgili ve o iş konusuna hakim, yöneticilik deneyimlerinden de nasibini almış insanlardan seçilmesi çok önemlidir. Gelişi güzel bilirkişilerle ve tesadüfen tayin edilen kayyumlarla iflas erteleme kurumu, konuya bir çözüm getirmekten çok, bugünlerde olduğu gibi yalnız kaos oluşturacaktır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı