REKLAMI GEÇ

Keçeci: İstihdam maliyeti can yakıyor

Keçeci: İstihdam maliyeti can yakıyor

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci,yüksek istihdam maliyetinin sanayicinin canını yaktığını, istihdama yönelik teşviklerin daha fazla genele yayılmasını istediklerini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Aralık 2014 Salı, 09:14

DSO’nun Kasım ayı olağan toplantısında işgücü maliyetleri konusunda bir sunum yapan DSO Başkanı Müjdat Keçeci, işveren tarafında gerçekleşen istihdam maliyetinin, işçinin eline geçen ücretin neredeyse 2 katı olduğuna dikkat çekti.

Yüksek maliyete rağmen istihdamın artmasını mucize olarak nitelendirdiklerini belirten Keçeci,“Biliyorum ki, herkes işçisine asgari ücretin üstünde ücret vermek istiyor. Ancak işçiye ödenen ücret ne kadar artarsa, işverenin cebinden çıkan tutar onun 2 katı kadar artıyor. OECD ülkeleri içerisinde istihdam maliyetleri en yüksek olan ülke biziz. Bu nedenle sağlanan istihdam teşviklerinin daha fazla genele yayılan teşvikler olmasını arzuluyoruz” dedi.

Devlete ödenen vergi ve primler dikkate alındığında, toplam istihdam maliyetlerinin çalışanın eline geçen net kazancına oranının yüzde 84 gibi yüksek bir rakama ulaştığına işaret eden Keçeci, “Türkiye’ye oransal olarak en yakın olan Almanya’da bu oran yüzde 60 ve İngiltere’de yüzde 49. Tabloda da görüleceği üzere, son zamanlarda gelişim yönünden Türkiye ile birçok alanda kıyaslanan Kore’de ise bu oran yüzde 34 olarak gerçekleşiyor. Örnek verilen ülkelerdeki işsizlik oranlarının Türkiye’ye oranla çok daha düşük olması, istihdam maliyetlerinin istihdam önünde bir engel teşkil edip etmediği sorusunu gündeme getiriyor” dedi.

4447 SAYILI KANUN SEKTÖRLERE ZARAR VERİYOR
4447 sayılı kanunla yapılan düzenleme çerçevesinde işçilere emeklilik konusunda yaş hari, diğer kriterleri yerine getirmeleri halinde kendi istekleri ile işten ayrılma imkânı tanıyan düzenlemenin sektörlere zarar verdiğini kaydeden Keçeci, şunları söyledi:
“Bizim ülkemizdeki işverenlerin diğer ülkelere oranla çok daha fazla yükü sırtlıyor. Defalarca dile getirdiğimiz gibi, kıdem tazminatının varlığına karşı değiliz. Ancak biliyoruz ki bu düzenlemeden faydalanan çalışanlarımızın oranı çok düşük. Biz hem bu oranı yükseltecek hem de işverenin üzerindeki yükü hafifletecek bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza da ilettiğimiz çözüm önerilerimiz mevcuttur. Umuyoruz bu konu da bir an önce her iki tarafın da faydasına olacak şekilde çözüme kavuşturulur.”

Yorumlar

Yılmaz Kaplan   -  Bağlantı 2 Aralık 2014, 11:43

40 yıl önce bu şehirde,bir tane entegre fabrika yoktu.Bugün DSO sına kayıtlı 1100 işletme var.ERBAKIR 1976 yılında Denizli 2 nci sanayide,8-10 dükkanın içinde küçük bir işletmeydi.Bugün ilk 30 da.Allah’ın size verdiklerine şükredin ve paylaşın.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı