REKLAMI GEÇ

Keçeci: Sanayide kapasite kullanımı artıyor

Keçeci: Sanayide kapasite kullanımı artıyor

Kapasite kullanım oranlarını değerlendiren DSO Başkanı Müjdat Keçeci, verilerin gelecek planlaması açısından önemli olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Temmuz 2022 Pazartesi, 16:51

Merkez Bankası, temmuz ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranı verisini açıkladı. Buna göre, imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,6 puan artarak yüzde 78,2 seviyesinde gerçekleşti.

Kapasite kullanım oranlarına ilişkin değerlendirme yapan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, sanayiciler için kapasite kullanım oranlarının çok önemli bir veri olduğunu belirterek, bu oranların büyümeyi, gelecekte yapılacak yatırımları, ilerleyen dönemlerdeki çalışma sistemini belirleyen parametre olduğunu ifade etti.

Keçeci, “Dolayısıyla biz sanayiciler kapasite kullanım oranlarını ciddi anlamda önemsiyoruz. Kapasite kullanım oranları %80 civarlarında devam ederse, sanayiciler olarak müşterilerimizin bizden daha fazla ürün istediğini düşünür ve yatırım kararı alırız. Kapasite kullanım oranlarının büyüklüğü ve istikrarlı bir şekilde ilerlemesi aynı zamanda ülkemizin büyümesini gösterir” dedi.

Diğer takip ettiğimiz istatistikler de kapasite kullanım oranları ile ilişkilidir diyen Keçeci, “Kapasite kullanım oranlarımız iyi seviyelerde olduğunda, ihracatımız da istihdamımız da istediğimiz seviyelerde olacaktır. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı geçen ayki rakama göre 0,6 oranında artarak %78,2 seviyesine gelmiş gözüküyor. Özellikle son zamanlarda kapasite kullanım oranlarının yukarıya doğru seyrettiğini görüyoruz. Kötü günler gördük ve bu kötü günlerden sonra kapasite kullanım oranları istikrarlı bir şekilde ilerliyor. Özellikle yatırım mallarında kapasite kullanım oranı 3,2 puan artarak 76,7 olurken, ara mallarda bu rakam 0,4 azalarak 79,2’ye, tüketim mallarında da 0,6 artarak 75,6 rakamına ulaşılmış durumda. Geçen aya göre, ara mallarda ufak bir düşüş görülürken, tüketim mallarında, dayanıklı tüketim mallarında, dayanıksız tüketim mallarında ve yatırım mallarında hep artış söz konusu” diye konuştu.

Sanayicilerin daha fazla kapasite kullanarak verimli çalışmak, daha fazla ciro yapmak ve bunlara bağlı olarak da ihracatı ve istihdamı arttırmak istediğini dile getiren Keçeci, “Ancak şartlar her zaman pozitif yönde seyretmiyor. Gerek Dünya gerekse ülkemizin şartları, üretimde dalgalanmalara sebep oluyor. Denizli bir tekstil kenti ve ihracatımızın %60’ı Avrupa’ya yapılıyor. Ancak son zamanlarda özellikle Avrupa’da bir resesyon durumu söz konusu ve bu durum tekstil sektörünü oldukça etkiliyor. Son günlerde özellikle tekstilcilerimiz, Avrupa’daki resesyonun sektörde talep düşüklüğü ile karşımıza çıkmakta olduğunu dile getiriyor. Temennimiz bu durumun uzun sürmemesi, daha çok derinleşmemesidir. Eğer bu durum devam ederse gelecek aylardaki kapasite kullanma oranlarında bugün gördüğümüz büyümeyi göremeyebiliriz. Ama dünya resesyona girerse, ülkemizde bundan soyutlanamaz, bizler de bunun için gerekli tedbirlerimizi almalı ve buna göre çalışmalarımızı yapmalıyız diye düşünüyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı