REKLAMI GEÇ

Koronavirüs sanayiciyi ikiye böldü. Fabrikalar kapanmalı mı? Kapanmamalı mı?

Koronavirüs sanayiciyi ikiye böldü. Fabrikalar kapanmalı mı? Kapanmamalı mı?

Tüm Dünya’yı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrası Denizli’de bazı büyük fabrikaların üretimlerine ara vermesi sanayiciyi ikiye böldü. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, konunun bireysel inisiyatife bırakılmasının yanlış olduğunu belirterek, “Acilen ülkenin tamamında geçerli bir düzenleme yapılmalı” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Mart 2020 Salı, 17:21

Çin’de başlayan ve Dünya’nın birçok ülkesine yayılan Kovid-19 (koronavirüs) nedeniyle tedirginlik sürüyor. Virüsün Denizli sanayisi üzerindeki etkilerini değerlendiren Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, insan sağlığını ve hayatını tehdit eden koronavirüsün, sanayicinin de birinci gündem konusu haline geldiğini söyledi.

Kapanan fabrikaların da Denizli Sanayi Odası’nın birinci gündem maddesi olduğunu dile getiren Keçeci, yönetim kurulu toplantılarını alınan tedbirler gereği videokonferans yoluyla gerçekleştiğini anlattı.

Keçeci, “Bir süredir koronavirüs ile ilgili yerel ve global gelişmeleri yakından ve endişeyle izliyoruz. Evet, iş insanıyız ama her şeyden önce insanız ve bu gelişmeler bizi her açıdan etkiliyor. Ekonomik yöne değinecek olursak, sadece Çin’i etkileyeceği düşünülen bu virüs şu anda Avrupa’yı ve Türkiye’yi de etkisi altına almış bulunuyor. En büyük alıcımız olan Avrupa’nın siparişlerini iptal etmesi veya bilinmez bir tarihe ötelemesi sonucunda alınan önlemler bizi bir nebze rahatlatmış olsa da üretim sektöründeki endişeyi gidermeye yetmedi” dedi.

BİREYSEL İNSİYATİFLER ÇÖZÜM GETİRMİYOR
Denizli’de üretiminin büyük çoğunluğunun emek yoğun sektörlere dayandığını dile getiren Keçeci, ortalama 100 bin kişinin imalat sektöründe çalıştığını, üretime devam etme çağrısına rağmen kapanan fabrikaların bulunduğunu ve bunun da görüş ayrılıklarına yol açtığını kaydetti.

Keçeci, “Denizli, emek yoğun sektörleri ve ihracatıyla ülke ekonomisine katkı sağlayan bir şehir. Emek yoğun sektörlerde hastalığın yayılma endişesi ve ihracatçılarda da gelecek endişesi bulunuyor. Üretime devam etme çağrısına rağmen Denizli’de virüsün yayılma tehlikesine karşılık kapanan fabrikaların sayısı 10’u geçti ve Denizli sanayisi bu konuda görüş ayrılıkları yaşıyor. Özellikle kümelenme modeliyle çalışan tekstil sektöründe kapatmalar üretim ve ihracatta dengesizlikler oluşturmaktadır. Konunun bireysel insiyatiflere bırakılması ne yazık ki çözüm getirmiyor. Bu sebeple acilen ülkenin tamamında geçerli olacak bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Sonuçta amacımız gerekli sağlık önlemlerini alarak üretimin orta ve uzun vadede devamlılığının sağlanmasıdır” diyerek hükümetten beklentilerini dile getirdi.

Denizli Sanayi Odası’nın da hizmetlerine devam ettiğini belirten Keçeci, “Gerekli tedbirleri alarak ve birtakım düzenlemeler yaparak çalışmaya devam ediyoruz. Sanayicilerimizin taleplerinde herhangi bir aksaklık yaşanmıyor. Tüm hizmetlerimize aynen devam ediyoruz. Hatta ikincil bir hizmetimiz olmayan eğitim hizmetimize dahi Kalder İzmir Şubesi desteğiyle online olarak devam ediyoruz. Ancak mesaimizin çoğunu üst üste açıklanan paketlerle ilgili yaptığımız çalışmalar alıyor. TOBB ve ilgili bakanlıklarla sürekli temas halindeyiz ve sıklıkla görüşlerimizi ileterek raporlamalar yapıyoruz. Yoğun bir telefon trafiğinin içerisindeyiz. Sanayicilerden aldığımız görüşleri, vakit kaybetmeksizin ilgili mercilere iletiyoruz. En son vergi desteğinin kapsamının genişletilmesine ilişkin bir girişimde bulunduk ve yakından takip ediyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı