REKLAMI GEÇ

Mermer üreticilerinin ruhsat sıkıntısı

Mermer üreticilerinin ruhsat sıkıntısı

Denizli’de Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ali Edem, Türkiye’nin en büyük üçüncü görünür mermer rezervinin Denizli’de olduğunu söyleyerek, “Toprağın altında büyük servet var. Mermercinin önü açılırsa, sadece Denizli milyar dolarlık mermer ihracatı yapar” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Nisan 2014 Cumartesi, 11:24

Ferah IŞIK/ DENİZLİ, (DHA)
Türkiye’nin görünür mermer rezervinin 1 milyar 77 milyon metreküp, Denizli’nin görünür mermer rezervinin ise, 552 milyon metreküp olduğunu söyleyen Maden Mühendisleri Odası Denizli İl Temsilcisi Ali Edem, mermer ocakları ve işletmecilerinin çevre katliamı yaptıkları gerekçesiyle sürekli haber konusu olduğunu, bunun hem ekonomiye hem de sektöre darbe vurduğunu iddia etti.

Sektörün en önemli sorununun ruhsat alamama olduğunu söyleyen Edem, “Türkiye’nin mermer ihracatı şu anda 2 milyar doları geçti. Denizli, 2013 yılında 350 milyon dolar mermer ihracatı yaptı. Denizli’den Brezilya, Amerika, Çin, Hindistan, Rusya, Avrupa Birliği ülkeleri dahil 50’nin üzerinde ilkeye mermer ihracatı yapılıyor. Denizli, Balıkesir ve Afyonkarahisar’dan sonra en zengin mermer yataklarına sahip. Denizli’de 52 mermer ocağı faaliyette. Yeni ocakların açılması için ruhsat verilmiyor. Bu sorun giderilmelidir” dedi.

RUHSAT KONUSUNDA KOLAYLIK İSTEDİ
Ali Edem, jeolojik çalışmalarla görünmeyen mermer rezervinin de tespit edilebileceğini belirtti. Edem, “Denizli’de yıllık 600 bin metreküp mermer işleniyor. Görünür rezervimizin 552 milyon metreküp olduğunu düşünürsek toprağın altında büyük servet var. Mermercinin önü açılırsa, sadece Denizli milyar dolarlık mermer ihracatı yapar. Eğer Türkiye, 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedeflediyse, buna en önemli katkı mermer sektöründen gelir. Denizli, Balıkesir ve Afyonkarahisar başta olmak üzere mermer rezervinin zengin olduğu illerde ruhsat konusunda kolaylık sağlanmalı” diye konuştu.

Yorumlar

Ömer   -  Bağlantı 26 Nisan 2014, 22:52

Bu şartlar iyileştirilirken çalışma şartları da iyileştirilmelidir. Türkiye’de her sektör adeta işçiyi köle gibi görmektedir. Her konuda Avrupa standartları ile yarışan ülkemiz ; çalışma şartları, mesai şartları, servis durumu, ücret politikası, mesai ücretleri, işçi sağlığı ve iş güvenliği konuları gündeme geldiğinde maalesef çok çok perişan haldedir.
Madem en büyük mermer rezervi Denizli’dedir. İşçinin her türlü hakkını kısarak veya gasp ederek öldüm pahasına mermer satmaktan vazgeçmelidir. Hükümet bu konuya ciddi anlamda el atmalıdır.
Her sektör işçiler açısından ağır olsa da mermer sektörü daha ağırdır. Köylerden toplanan gariban vasıfsız çalışmaya mecbur kalan insanlar asgari ücrete adeta bedava çalıştırılmaktadır.
Bu günlük avrupada ki müşterilerimizi ucuz mermerle mutlu edebiliriz fakat kendi insanımızı ve aslında mermer sektörünüde yok ediyoruz demektir.
Sayfanız aracılığı ile bu konuyu gazetenize de taşımanızı rica ederim…

mülker   -  Bağlantı 26 Nisan 2014, 14:50

Peki para uğruna tahrip ettiğiniz doğa ne olacak sayın mermer üreticileri ? Doğa tahrip olmuş, gelecek nesillere kirli dünya kalıyormuş umrunuzda mı yeterki ruhsat çıksın cebiniz dolsun gerisi boş sizin için

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı