REKLAMI GEÇ

Mimarlar Odası’ndan taş atölyeler için kent müzesi çağrısı

Mimarlar Odası’ndan taş atölyeler için kent müzesi çağrısı

Denizli’nin uzun süredir tartıştığı konulardan biri olan yıkılan Endüstri Meslek Lisesi’nin taş atölyelerine düzenlenen aşure etkinliği ile dikkat çekildi. Mimarlar Odası Başkanı Serdar Alayont, taş atölyelerin kent müzesi yapılmasını ve kent belleğindeki yerlerini almasını istedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Ekim 2019 Çarşamba, 09:18

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, taş atölyelere dikkat çekmek, yapıların kent müzesi olarak kent belleğine kazandırılmasını sağlamak adına gerçekleştirdiği çalışmalarını sürüyor. Bugüne kadar hukuki anlamda her adımı atan ve taş atölyelerin ayakta kalmasını sağlayan Mimarlar Odası, bu kez de düzenledikleri aşure günü ile konuyu gündeme getirdi.

Yoğun bir katılımın gerçekleştiği aşure etkinliğinin ardından açıklamalar yapan Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Serdar Alayont, taş atölyelerin tarihsel sürecini anlattı, kentin bu yapılara ilişkin taleplerini anlattı.

Mimarlar Odası tarafnıdan 2019 yılında “Denizli Geleceğini Arıyor” konulu bir sempozyum gerçekleştirdiklerini belirten Alayont, burada yeni valiliğin aynı bölgede yapılması, taş atölyeler ve Kız Meslek Lisesi’nin korunması konusunda ortak görüş bildirdiklerini söyledi. Eski hükümet konağı ile taş atölyelerin korunması konusunda Valilik ile protokol yaptıklarını da anlatan Alayont, ancak valiliğin başka bir bölgeye yapıldığını, Kız Meslek Lisesi’nin de bir gecede yıkıldığını vurguladı.

Taş atölyelerin de aynı kaderi paylaşacağını ve bir gecede yıkılacağını öğrendiklerini dile getiren Alayont, “Mimarlar Odası’nın o dönemdeki Cüneyt Zeytinci başkanlığındaki yönetim, taş atölyelerin yıkılacağını öğrenir öğrenmez mahkemeye başvurdu ve yürütmeyi durdurma kararı alındı. 2014 yılında alınan yürütmeyi durdurma kararının ardından, 2015 yılında da yine mahkeme kararıyla tay atölyelerin Kültür ve Tabiat Varlığı olarak tescillenmesi sağlandı. Konu Danıştay’a götürüldü ve hukuk mücadelemiz 2019 Şubat ayına kadar sürdü. Danıştay’da yine kazandık. Bakanlığın talebi reddedildi. Artık burası ‘Taşınmaz Kültür Varlığı’ olarak tescillendi. Herhangi bir şekilde yıkılamaz, yıkılsa bile yerine aynı şekilde yapılması gerekiyor” dedi.

“KENT MÜZESİ ZOLAN’IN SEÇİM VAADİYDİ”
Metruk haldeki taş atölyelerin kurtarılmasına yönelik girişimlerine devam ettiklerini belirten Alayont, bakanlığa binaların harap olduğunu bildirdiklerini, tüm projelerin hazır olduğu yanıtını aldıklarını söyledi. Bakanlığın cevabına, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın vaatleri arasında yer almasına rağmen, 1.5 yıl geçmesine rağmen taş binalarla ilgili her iki kurumdan da net bir adımın atılmadığını dile getiren Alayont, “Binaların kent müzesi yapılması için büyük bir bütçe gerekmiyor. Bunu bakanlık kendi bütçesi ile çok rahat bir şekilde halledebilir. Ayrıca kent müzesi artık Denizli’nin ihtiyacıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı