REKLAMI GEÇ

Suça ekonomik ceza ilkesi ihlal ediliyor

Suça ekonomik ceza ilkesi ihlal ediliyor

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan türk Ticaret Kanunu’na iş dünyası olarak itirazları olduğunu söyledi. Keçeci, yasayla ekonomik suça ekonomik ceza ilkesinin ihlal edildiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 4 Şubat 2012 Cumartesi, 13:45

Mecliste kabul edilerek 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu’nu eleştiren Keçeci, “İş çevreleri olarak bizim yeni TTK’ya itirazlarımız var, 3 yıla kadar hapis cezaları, ekonomik suça ekonomik ceza ilkesini ihlal etmektedir. Bir yandan aynı ilkeye dayanarak, karşılıksız çekle ilgili hapis cezalarını kaldıracaksınız, öbür yandan da bunun tam tersini yapacaksınız. Olacak şey değil. TTK ile internet sitenizin yayında olmaması bile hapis cezasını gerektiriyor” dedi.
Yeni kanunun son derece kapsamlı olduğunu, iş dünyasının değişen ihtiyaçlarına karşılık vermek amacıyla hazırlandığını belirten Keçeci, “Biz bu kadar önemli ve gerekli bir kanunun, bu türden gerçekçi olmayan ve amacını aşan hükümlerle gölgelenmesinden ayrıca rahatsızız. Yeni kanuna 6 ana başlıkta itirazımız var. Bunlar,  şirketlerin web sitelerinde mali sırlarını yayımlamak zorunda kalmaları, küçük şirketlerin bile masraflı dış denetime tabi olması, geniş yetkilerle donatılan denetçilerin sorumluluklarının sınırlı olması, sermayedarların şirketlere borçlanamaması, Türkiye Finansal Raporlama Standartları’nın yeni kanuna Vergi Kanunu’na göre ise eski kuralların geçerli olması, getirilen cezaların ağır ve özgürlüğü kısıtlayıcı olması” diye konuştu.

Kanunla ilgili eleştirdikleri konularda çözüm önerilerini de sıralayan Keçeci, web sitesi için 2015 yılına kadar kademeli geçiş uygulanmasını, dış denetim yükümlülüğü özellikle küçük şirketler için ertelenmesini, Türkiye Finansal Raporlama Standartları’na geçişin makul bir takvim çerçevesinde zamana yayılmasını, ortakların borçlanmasında şirketlerin cirosunun belli oranına kadar izin verilmesini,cezaların ekonomik suça ekonomik ceza ilkesine göre yeniden düzenlenmesini talep ettiklerini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı