REKLAMI GEÇ

Hububata destek kapıda

Hububata destek kapıda

AK Parti Denizli Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Mehmet Yüksel, Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre 2012 yılı ürünü yağlı tohumlu bitkiler, hububat ve baklagil fark ödemesi desteğine ilişkin çalışmalarda sona gelindiğini açıkladı. Yüksel “Tarım sektöründe emek sarf eden çiftçilerimizin hak kaybına uğramaması için hassas çalışıyor ve çözüm üretiyoruz” dedi.

/ DENİZLİHABER / 27 Mart 2013 Çarşamba, 16:37

AK Parti Denizli Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Mehmet Yüksel, Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre 2012 yılı ürünü yağlı tohumlu bitkiler, hububat ve baklagil fark ödemesi desteğine ilişkin çalışmalarda sona gelindiğini söyledi.

Milletvekili Yüksel, 2013 yılı TÜİK ürün verim ortalama verilerine göre yapılan değerlendirmelerin sağlıklı olmadığına ilişkin üreticilerden ve ziraat odalarından gelen talep üzerine yürütülen çalışmada sona gelindiğini ve olması muhtemel bir mağduriyetin ortadan kaldırıldığını söyledi. Yüksel “Denizli olarak bir önceki yılda pamuk verim ortalamamız 550 kg/dekar, 1.ürün dane mısır 1.300 kg/dekar, sulu tarım alanlarındaki hububat verimlerinde ekmeklik buğday ise 650-700 kg/dekar desteklemeye esas alınmıştı. Geçmiş yıllarda bu esas alınan rakamlar üretimin devamını sağlayacak kapasiteye sahip olduğundan çiftçimizi memnun etti. Bu sene ise, TÜİK tarafından 04.01.2013 tarihinde açıklanan ürünlerdeki verim ortalamaları çiftçilerimizin beklentilerinin ve geçen yılki ortalamalarının altında olduğu ifade edildi. Bununla ilgili olarak çiftçilerimizden ve odalarımızdan gelen bilgi doğrultusunda konuyu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız başta olmak üzere ilgili bakanlık bürokratları ile görüşüp çözüme kavuşturulması konusunda girişimlerde bulunduk” dedi.

Yüksel yaptıkları görüşmeler neticesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 2012 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere ilişkin kararın, ekinde yer alan listede belirtilen havzalarda desteklemeye esas 2012 yılı ürünü kütlü pamuk (yurt içerisinde üretilip sertifikalandırılan tohumları kullananlar), yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir, zeytinyağı, buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek üreterek satışını gerçekleştiren üreticilere yapılacak fark ödemesi desteğine ilişkin yapılan çalışmayla ülkemizde Çiftçi Kayıt Sistemine ÇKS ye kayıtlı bütün parseller uydu görüntüsüyle tespit edilip verim tespit çalışmalarının yapıldığını sözlerine ekledi.

Mehmet Yüksel “Yapılan çalışmayla birlikte TÜİK verilerinin yanı sıra arazilerin konumu, geçmiş yıllardaki verimi ve coğrafi durumu gibi veriler dikkate alınarak doğru ve sağlıklı veriler elde edilmiştir. Bu da geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu senede çiftçilerimizin beklentilerine cevap verecek niteliğe ulaştı. Bu konuyla ilgili çiftçilerimizin İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine başvuru süreleri ise 31.05.2013 tarihine kadar yapılabilecek. Bir hususu daha hatırlatmak gerekir ise, başvurularda ürün alım ve satım belgeleri olan fatura ve müstahsil makbuzlarının düzenlenme tarihi en son 30.4.2013’tür. Bu hususunda bilinmesi son derece önemli. Denizli ili olarak tarım alanında çok önemli mesafeler kat ettik. İl ve İlçe Tarım müdürlüklerimiz başta olmak üzere ziraat odalarımız ve üreticilerimiz ile birlikte el ele vererek tespit ettiğimiz aksaklıkları çözüme kavuşturmak için var gücümüzle emek sarf ettik. Bugün bu yaşanan gelişme yine Denizli çiftçisinin bir kazanımıdır. Ak Parti iktidarı olarak Her zaman böylesi adımları atmaya milletimizle birlikte olmaya ve milletimizin sıkıntılarına çözüm bulmaya devam edeceğiz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı