REKLAMI GEÇ

ANIZ YAKMAYIN DEDİ AMA!

ANIZ YAKMAYIN DEDİ AMA!

DZO Başkanı Hamdi Gemici, anız yakmanın tarım arazilerinde ciddi zararlara yol açtığını belirten basın açıklamasını geçtiği sıralarda, Kocadere’de çıkan anız yangını korkuttu. Orman yangın ekibinin özenli müdahalesi sayesinde söndürülen anız yangını da ders olur mu bilinmez!

/ DENİZLİHABER / 21 Temmuz 2010 Çarşamba, 18:23

Denizli Ziraat Odası Başkanı Gemici, Türkiye’nin Mayıs sonunda başlayan ve Ağustos ortasına kadar devam eden geniş bir hasat sezonuna sahip olduğunu belirterek, hasat sezonunun başlaması ile birlikte kırsal bölgelerde tarlaların hububat sapları ve anızdan temizlenmesi için yakma işleminin yapılmasına başlandığını hatırlattı ve çiftçileri anız yakmamaları için uyardı.

Gemici, topraklara, ormanlara, su varlıklarına, biyolojik çeşitliliğe ve ekonomiye büyük zarar veren anız yakma işleminin, yasadışı olmasına rağmen, bilinçsiz kişiler tarafından kolaycılığa kaçılarak uygulanmaya devam ettiğini söyledi. Gemici, “Tarlaları yeniden ekime hazırlamak için anızların yakılması yönteminden vazgeçilmelidir. Çünkü anız yakıldığında, toprağın yüzeyi ve 2-3 santimetre altında yaşayarak onu besleyen, havalandıran milyonlarca mikroorganizma yok olur, toprağı besleyecek organik atıklar ortadan kalkar, toprak fakirleşir ve verim gücü düşer. Üzeri çıplak kalan toprak, rüzgar ve sellerle taşınarak erozyona uğrar, yağış suyu yer altı su kaynaklarına ulaşamaz, doğal denge bozulur. Toprağımızın 1 santimetresinde 1.5 milyar mikroorganizma yaşamaktadır ve bu mikroorganizmalar, zararlı mikropları yok ederek, bizlere organik ürünlerin sunulmasını sağlarlar, bu ürünlerle bizim vücudumuza girerek, vücudumuzu zararlı mikroplardan koruyarak, vücudumuzun bekçiliğini yaparlar, ayrıca yediğimiz besinlerin parçalanmasını sağlayarak sindirim sistemimize yardımcı olurlar” dedi.

Anızın yakılması durumunda bu canlıların öleceğinden, bu toprakta yetişen ürünlerin organik ürün olmayacağını vurgulayan Gemici, bu ürünlerin sadece kimyevi gübrelerin zoru ile yetişen hormonlu ürün olacağını, ürünün içinde yaşayan mikroorganizmaların canlılar tarafından istila edileceğini ve anız yakmanın acı bedelini tüm toplumun çekeceğini ifade etti.

Gemici, “Öte yandan anız yangınları, yakındaki diğer tarla ve bahçelere sıçrayabildiği gibi orman yangınlarına hatta yerleşim alanlarının yanmasına da sebep olmaktadır. Onun yanında toprak üstü başak sapları arasında yaşayan ve her birinin toprağın korunmasında ayrı bir denge unsuru olan birçok canlı da yok olacaktır. Bir kısım süne zararlısını yok etmek veya toprağı daha kolay işleyebilmek uğruna, üstünde durduğumuz dalı kesmenin ne kadar büyük bir hata olduğunun ne yazık ki farkında değiliz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı