REKLAMI GEÇ

Avusturalyalı çiftçiler Tavaslı meslektaşlarına ne önerdi?

Avusturalyalı çiftçiler Tavaslı meslektaşlarına ne önerdi?

Bilgi paylaşım programı çerçevesinde Denizli’ye gelen 20 Avustralyalı çiftçi, Tavas, Güney ve Kocadere’deki tarım alanlarını inceledi. Avustralyalı kafilenin başkanı Jolly, Türkiye’deki parçalı arazi yapısının, AB çiftçisi ile rekabette dezavantaj yarattığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 17 Temmuz 2010 Cumartesi, 18:07

Denizli Ziraat Odası’nın girişimleri sonucu, Tavas’a gelen Avustralyalı çiftçiler önce Tavas Kaymakamı Yusuf Güler’i makamında ziyaret etti. Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ve Tavas Ziraat Odası Başkanı Hurşen Söylemez’in de hazır bulunduğu ziyarette, Kaymakam Güler, konuk çiftçilere Tavas hakkında bilgi aktardı. Avustralyalı çiftçiler, kaymakamlık ziyaretinin ardından nohut ve tütün ekili alanlar ile Mustafa Kısaoğlu isimli çiftçinin yer kirazı ve pepino üretim alanlarında incelemelerde bulundu.

BİLGİ ALIŞVERİŞİ
Gezinin amacı hakkında bilgi veren kafile başkanı Bejan Jolly, geziyi farklı kültürler hakkında bilgi edinmek amacıyla düzenlediklerini belirterek, “Farklı ürün desenleri hakkında bilgi almak, tecrübelerimizi paylaşmak, ürün değişimi konusunda çalışmalar yapmak amacıyla düzenlediğimiz gezinin ilk ayağı olarak Denizli’ye geldik. Denizli’nin ardından Çanakkale, İstanbul, İzmir ve Muğla illerine de giderek buradaki tarım uygulamaları hakkında bilgi alacağız. Türk çiftçisiyle neleri paylaşabiliriz bunları araştıracağız” dedi.

İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ
Jolly, gezi kapsamında programları dahilindeki illerin tarihi ve turistik yerlerini de gezeceklerini belirterek, “Beş ili kapsayan gezimizin tamamlanmasının ardından, Türk çiftçisi ile hangi alanlarda işbirliği yapacağımızı belirleyeceğiz. Gerekirse gezi programımız içinde yer alan beş ilden çiftçileri, Avustralya’ya davet edeceğiz. Türk çiftçisiyle birlikte yapacağımız bir çok çalışmanın olabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

“BİZDE EN KÜÇÜK TARIM ALANI 100-120 HEKTAR”
Kafile Başkanı Jolly, Tavas’taki tarım alanlarının parçalı olmasının dezavantaj olduğunu belirttiği konuşmasında “Bizim ülkemizde en küçük tarım alanı 100-120 hektar. Ayrıca Avustralya’da ekim, dikim ve hasat tamamen makine ile yapılıyor. Bu hem zaman tasarrufu sağlıyor hem de verimi artıyor. Ziraat Odası Başkanının verdiği bilgiye göre Tavas’ta tarım alanları oldukça parçalı. Türkiye genelinde de parçalı yapı hakimse bu ülkeniz için büyük bir dezavantaj. Avrupa Birliği (AB) sürecinde de bu durum sizi oldukça zorlar. AB çiftçisiyle rekabet şansınızı zora sokar. Öncelikle bu parçalı yapıyı toparlamanız gerekir” ifadelerini kullandı.

“AMACIMIZ TARIM TURİZMİ”
Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici de yaptığı konuşmada, bilgi paylaşım programı çerçevesinde Denizli’de 20 Avustralyalı çiftçiyi ağırladıklarını belirterek, “Bugün gerek ülkemize, gerekse ilimize gelen turistler tarihi ve turistik yerlerimizi gezip gidiyorlar. Biz de değişik bir yöntemle Mustafa Kısaoğlu’nun da katkılarıyla, ülkemize gelen Avustralyalı çiftçileri Denizli’ye davet ettik. Misafirlerimize tarihi ve turistik yerlerimizin yanı sıra ilimizin tarım alanları, tarım desenleri ve iyi tarım uygulamaları hakkında bilgi vermek, tarım turizmini başlatmak amacıyla böyle bir etkinlik gerçekleştirdik. Çok yararlı bir gezi olduğunu düşünüyorum” dedi.

KOCADERE’DE ÜZÜM VE NAR ALANLARINI İNCELEDİLER
Avustralyalı çiftçiler, gezinin ikinci gününde, Kocadere ve Güney’i gezdi. Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ve Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı İbrahim Gür’ün de katıldığı inceleme gezisinde Avustralyalı çiftçiler, merkeze bağlı Kocadere köyünde üzüm ve nar ekili alanlarda incelemelerde bulundular. Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı İbrahim Gür, Kocadere’de başlattıkları iyi tarım uygulamaları hakkında kafileye bilgi aktardı.

GÜNEY ŞARABINA HAYRAN KALDILAR
Kocadere’deki incelemelerin ardından Güney’e geçen kafile burada ilk olarak Pamukkale Şarap Fabrikası’nı gezerek yetkililerden bilgi aldı. Avustralyalı çiftçiler, Güney’de üretilen şarapların kalitesine hayran kaldı. İlçedeki üzüm ekili alanlarda da incelemelerde bulunan kafile, Güney şelalelerinde verilen yemeğin ardından gezilerini tamamladı. Gezi sonunda değerlendirmede bulunan Kafile başkanı Bevan Jolly, yaptıkları gezi öncesi Türkiye hakkında hiçbir fikirlerinin olmadığını belirterek, “Gezi öncesi Türkiye hakkında ve özellikle tarım yapısı hakkında hiçbir bilgimiz yoktu. İki gündür Denizli’deyiz. Umduğumuzdan fazlasını bulduk desem yeridir. Bizi en çok bu yörenin geniş ürün deseni etkiledi. Özellikle bağcılık ve meyvecilik oldukça gelişmiş. Ancak tarım yapımız birbirimizden oldukça farklı” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı