REKLAMI GEÇ

Bakan Eker’den kaçak et itirafı

Bakan Eker’den kaçak et itirafı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur’un soru önergesine verdiği yanıtta, “Sınır komşularımızdaki fiyatlar kaçak hayvan girişlerini cazip kılıyor” dedi.

/ DENİZLİHABER / 29 Ağustos 2009 Cumartesi, 20:18

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker CHP Denizli Milletvekili Ertemur’un Türkiye’ye sokulan kaçak etle ilgili soru önergesini yanıtladı. Son yıllarda sınırlarda yasal olmayan yollarla Türkiye’ye sokulmak istenen büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı hakkında bilgi veren Bakan Eker, 2002-2004 yılları itibariyle bin 127 büyükbaş, 151 küçükbaş, 17 tek tırnaklı hayvan ve 3 bin 934 kilogram kaçak et ele geçirildiğini kaydetti.

Bakan Eker, kaçak etteki mücadelenin yetersizliğini “Güneydoğu ve Doğu Bölgelerimizde sınırlarımız uzundur, coğrafi yapı kontrolü zorlaştırmaktadır. Komşu ülkelerin sınır güvenliği yetersizdir ve sınır komşularımızdaki fiyatlar hayvan girişlerini cazip kılmaktadır. Ayrıca vatandaş ve personel zaafları ve feodal yapı ile olan ilişkiler nedeniyle kontrol ve denetim işleri aksayabilmektedir” sözleriyle ortaya koydu. CHP’li Ertemur ise sınırlardan gelen kaçak et ve hayvanların hem insan sağlığını hem hayvancılık sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, “Bu kaçak etler soframıza mı geliyor?” diye sordu.

Eker’in verdiği bilgiye göre 2005 yılında 215 büyükbaş, 930 küçükbaş hayvan, 3 at ve 519 kilogram et yakalandı. 2006 yılında 201 büyükbaş, bin 440 küçükbaş hayvan, 2007 yılında ise bin 154 büyükbaş hayvan ele geçirildi. Eker 2008 yılında 744 adet büyükbaş ve bin 283 adet küçükbaş hayvanın yakalandığını ve gerekli yasal işlemin yapıldığını belirtti.

Bakan Eker’in soru önergesine verdiği yanıtın, kaçak et girişleriyle ilgili önemli bir gerçeği gözler önüne serdiğini kaydeden CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur ise sınırlardan giren kaçak et ve hayvanların hem insan sağlığını hem de hayvancılık sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi. Ertemur “Bakanlık tarafından açıklanan denetimlerin yetersiz olmasından dolayı denetime takılmadan geçen etler nereye geliyor? Soframıza mı geliyor? Eğer bu etler soframıza geliyorsa insanlarımızın sağlığı ciddi tehdit altında demektir. Bunun için bakanlık denetimlerini sıklaştırmalı ve artırmalıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı