REKLAMI GEÇ

Balon balığı desteği gözleri tatlı sulardaki istilacı balıklara çevirdi: Denizlili oltacılar destek istedi

Balon balığı desteği gözleri tatlı sulardaki istilacı balıklara çevirdi: Denizlili oltacılar destek istedi

Denizlerdeki zararlı balıkları tutanlara balık başına para verileceği kararı bugün resmi gazetede yayımlandı. Kararın ardından gözler tatlı sulardaki istilacı balıklara çevrildi. Tatlısulardaki istilacı balıkların lezzetli balıkları yok etmek üzere olduğunu söyleyen Denizli’deki balıkçılar yetkililerden istilacı balıklara karşı bir çözüm bekliyor.

Ali Bilge / DENİZLİHABER / 4 Mayıs 2021 Salı, 12:44

Resmi Gazete’de Marmara, Ege ve Akdeniz’de sıkça görülmeye başlanan ve çok zehirli olan balon balıklarının avlanmasının desteklenmesine yönelik karar yer aldı. Karara göre denizlerdeki zehirli balıkları avlayanlara balık başı 5 TL ödeme yapılacak.

İSRAİL SAZANI VE GÜNEŞ LEVREĞİ
Kararın sadece denizlerdeki balıklarla sınırlı kalmasının ardından tatlı sulardaki zararlı ve istilacı balıkların durumu gündeme geldi. Denizli’de bulunan akarsu, baraj gölü ve doğal göl gibi tatlı sularda bulunan ‘İsrail Sazanı’ ve ‘Güneş Levreği’ gibi balıklar, istilacı konumunda bulunuyor.

Yöredeki sazan, alabalık, turna gibi balık türlerine göre 4 kat daha fazla yumurta bırakan bu balıklar, diğer balıkların yumurtalarından besleniyor, üremesini engelliyor. Protein başta olmak üzere besin değeri olarak diğer balık türlerine göre düşük kalan bu istilacı balıklar kentteki tatlı sularda hızla çoğalıyor.

BİLİNÇSİZ AVCILIK BÜYÜK BİR ETKEN
İstilacı balıkların çoğalmasında vahşi ve bilinçsiz avlanmada etkili oluyor. Bilinçsiz avcılık yapan bazı balıkçılar, büyük ağlarla özellikle sazan gibi tatlı balıkları yumurtlama döneminde tutuyor, üremesini engelliyor.

SAYI AZALTILMAZSA TEHLİKE BÜYÜK
Denizlerdeki zararlı balıkların sayısının azaltılması için kanun çıkarılmasının ardından Denizli’deki balıkçılar da tatlı sulardaki istilacı balıkların sayısının yetkililerin yardımıyla azaltılmasını istiyor. Balıkçılar ilk çözüm yolu olarak, bu istilacı balıklarla beslenen balık türlerin tatlı sulara bırakılması gerektiğini söylüyor.

TADI TUZU OLMAYAN İSTİLACI BALIKLAR SULARI ELE GEÇİRDİ
Denizli Amatör Sportif Olta Balıkçıları ve Su Ürünlerini Koruma Derneği Başkanı Serkan Akdere, denizlerde başlatılan uygulamanın tatlı sularda da yapılması ve tatlı sulardaki istilacı balıklara bir önlem alınması gerektiğini söyledi.

Kentte bulunan tatlı sulardaki lezzetli balıkların sayısının giderek azaldığını dile getiren Akdere, “Tadı tuzu olmayan istilacı balıklar hem çok hızlı ürüyor hem diğer lezzetli balıkların yumurtalarıyla besleniyor. Bunlarla beslenen balık türlerinin kentteki sularımıza bırakılması gerek. Devlet Su İşleri ile Tarım ve Orman il Müdürlüğü bu konuda en kısa sürede bir çalışma yapmalı” dedi

KAÇAK AVCILIK ÖNLENMELİ
Akdere, kentte vahşi avlanmanın da önüne geçilemediğini, yörenin lezzetli balıklarının yanlış zamanlarda yanlış yöntemlerle avlandığını ifade ederek, “Köylerde vatandaşlarımız ağlarla avcılık yapıyor. Sazan balığını yumurtlama döneminde tutuyor. Çıkan yumurtaları ise istilacı balıklar yiyor. Kaçak avcılık önlenmeli. Kolluk kuvvetlerimiz bunun önüne geçmek için bize destek olsun” diye konuştu.

Kaçak avcılığın önlenmesi konusunda destek beklediklerini dile getiren Akdere, CİMER’e taleplerini ve şikayetlerini ilettiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı