REKLAMI GEÇ

Binlerce nar ağacı kesilecek

Binlerce nar ağacı kesilecek

Denizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı Eldenizli ve Kocadere mahallelerindeki nar bahçelerini don vurdu. 190 üreticiye ait binlerce ağaç kesilecek. Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, üreticilerin bu yıl yaşadığı ürün kaybının 1 milyon 600 bin lira olduğunu belirterek, kesilen ağaçların yeniden meyve vermesi için gerekli sürenin en az 4 yıl olduğu düşünülerse kaybın 6 milyon lirayı geçeceğini söyledi. Gemici, Malatya’daki kayısı üreticilerine sağlanan kolaylığın nar ve zeytin üreticilerine de sağlanmasını istedi.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 6 Nisan 2015 Pazartesi, 16:48

Nar ve zeytin üreticilerini don vurdu. Denizli’nin Pamukkale ve Merkezefendi ilçelerine bağlı mahallelerde nar ağaçları soğuk nedeniyle kurudu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri bölgede 10 bin 150 dekar nar ve zeytin bahçesinin kuruduğunu tespit etti. Bu rakamın daha da artmasından endişe ettiklerini belirten Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, çiftçilerin 10-15 yıllık emeklerinin yok olduğunu söyledi. 

denizli-soguk-nar-ureticisi-ni-vurdu-ic-3

DEVLET DESTEKLEMELİ
Nar ve zeytin ağaçlarının soğuktan zarar gören dallarını kesen çiftçinin en az 3-4 yıl ürün alamayacağını belirten Gemici, “Burada 16 yıllık ağaçlar var. 16 yıllık emek var. Ancak soğuk nedeniyle kurudu. Yeşermesi mümkün değil. Ancak, toprağa yakın bir yerden budanarak, yeniden filizlenmesi beklenecek. Filizler ise ancak 4 yıl sonra meyve vermeye başlar. Yani çiftçi 4 yıl ürün alamayacak. Bu yıl hasat kaybından yaşanan zarar 1 milyon 600 bin lira. Çiftçinin 4 yıl ürün alamayacağı dikkate alınırsa 6 milyon lirayı geçecek. Bu zarar bir şekilde karşılanmalı. Geçen yıl Malatya’da kayısı yetiştiricilerine verilen destek gibi özel destek verilmeli” dedi.

denizli-soguk-nar-ureticisi-ni-vurdu-ic-2
“KREDİ BORÇLARIMIZI ÖTELESİNLER”
Soğuktan 40 dekar hicaz narı bahçesinin kuruduğunu söyleyen üretici Mehmet Ali Özkan, 100’e yakın nar ağacını köklüyor. Özkan, “16 yıllık emeğim gitti. Doğal afet yapacak bir şey yok. Ziraat mühendislerinin söylediğine göre toprağa yakın yerden budayacağız. Ancak 4 yıl sonra ürün alabiliriz. Bizim tek gelir kaynağımız burası. Dört yıl hiç gelirimiz olmadan nasıl yaşarız? Benim devletten tek istediğim, borçlarımızın ödemelerini ötelemeleri. Eğer 1-2 yıl ertelerler ise biz yine o borçları bir şekilde öderiz” diye konuştu.

denizli-soguk-nar-ureticisi-ni-vurdu-ic
TARSİM’DEN ŞİKAYETÇİLER
TARSİM’in hasarlarını karşılanmadığını belirten Kocadere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Feridun Özkan ise, “Tarsim tespitlerinde yüzde yüz hasar tespit etmesine rağmen yalnızca yüzde 30’unu ödüyor. Ayrıca nar ve zeytin ağaçların don zararını karşılamıyor. Narlar olduktan sonra gerçekleşen hasarı dikkate alıyorlar. Bu nasıl iş anlayamadık. Tüm çiftçiler TARSİM’den şikayetçiyiz. Özel bir kararname ile don zararımızın karşılanmasını istiyoruz. Bizler 4 yıl boyunca ne yapacağız? Nasıl geçimimizi sağlayacağız?” dedi.

denizli-soguk-nar-ureticisi-ni-vurdu-ic-1
ZEYTİNLER DE SOĞUKTAN ETKİLENDİ
Bölgenin hem sofralık hem de yağlık en kaliteli gemlik zeytinini yetiştiğini söyleyen Himmet Enginsoy, “Benim 35 dekarlık zeytin bahçem soğuktan kurudu. Geçen yıl 8 ton zeytin hasat ettim. Bu yılki kaybım 4 tonun üzerinde. Ben destek bekliyorum. Bu hasarların bir şekilde karşılanmasını istiyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı