REKLAMI GEÇ

BOTİLİSMUS’a dikkat!

BOTİLİSMUS’a dikkat!

Denizli Tarım İl Müdürlüğü, özellikle yaz aylarında daha sık görülen ve hayvanlarda ölümlere neden olan Botilismus hastalığına karşı hayvan yetiştiricilerini uyardı.

/ DENİZLİHABER / 2 Ağustos 2008 Cumartesi, 00:00

Denizli Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, özellikle yaz aylarında daha sık görülen ve hayvanlarda ölümlere neden olan Botilismus hastalığına karşı hayvan yetiştiricilerini uyardı. Botilismus hastalığı Clostridium Botilinum denen bir bakterinin salgıladığı zehrin emilmesinin neden olduğu, felç ile seyreden bir gıda zehirlenmesi olduğunu belirten Gülsever, hastalığın dünyanın her yerinde görülebileceğine dikkat çekti.

Hastalığın nedenleri

Botilismus’un, başta sığır olmak üzere at ve diğer hayvanlarda hastalık oluşturduğunu söyleyen Gülsever, hastalığın esas kaynağının ölmüş kadavralar ve bozulmuş çim, yonca ve silaj gibi yem maddeleri olduğunun altını çizdi. Sığırların hasta olmasının nedenleri arasında, topraktaki fosfor oranının düşük olması, merada rastladıkları kadavra ve kemikleri yemesi olduğunu belirten Gülsever, “Hastalıkların sebebi, kısaca yetersiz ve dengesiz beslenmedir. Ayrıca kuraklık ve çevre ısısının yüksek olması da diğer hastalığa hazırlayıcı faktörlerdendir” dedi.

Hastalığın belirtileri

Hastalığın belirtilerinin kaslarda felç, sinir sisteminin felci, görüş bozuklukları, çiğneme ve yutkunmada güçlük ve genel takatsizlik olarak ortaya çıktığını bildiren Gülsever, “Başlangıçta yürümede tutukluk, kas titremeleri, dilde duyarsızlık, dil dışarıya alındığında hayvanın dilini içeriye çekmek için bir çaba göstermemesi dikkati çeker. Bazı vakalarda çene kasları iyice gevşer, dil tamamen dışarıdadır. Kalp vurum sayısı artar, buna karşın nabız zayıflar. Solunum sayısı artar ve solunum güçlüğü gelişir. Rumen hareketleri hafiftir veya tamamen durmuştur, bazı vakalarda kabızlık bazılarında ishal dikkati çeker. Yürüme güçlüğü ve yürümede isteksizlik, yatmayı tercih ettikleri ve yürürken bellerini kambur tutukları görülür. Hastalığın ileri safhalarında, hayvanlar ayaklar karın altında toplanmış, baş göğse yaslanmış vaziyette yatar. Son safhada, yatarak başı bir yana eğerler ve bir daha kalkamazlar. Hastaların iyileşme şansı yoktur” dedi.

Kesin tanı laboratuvar sonuçları ile ortaya çıkıyor

Klinik tabloya bakılarak hastalıktan şüphelenilir Hastalığın kesin tanısının, kan, karaciğer, mide içeriği ya da yemden numune alınarak laboratuvarda incelenmesi sonucu mümkün olduğunu belirten Gülsever, “Hazırlayıcı nedenler öncelikle ortadan kaldırılmalıdır. Hayvanın beslenme koşulları gözden geçirilmelidir. Felç belirtileri ortaya çıktıktan sonra yapılacak tedavi sonuç vermez. Hayvanların aşılanması, önemli koruyucu etki sağlamaktadır. Hastalık çıkan yerlerde, sığırların altı ay arayla her yıl iki defa aşılanması, hastalığın kontrolü için önemlidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı