Bu meyveyi inkalar tedavide kullanmış

Denizli Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Halil Öztürk altın çilek olarak bilinen yer kirazının insan sağlığına birçok faydası olduğunu söyledi. Öztürk, “Yer kirazı İnkalar tarafından yüzyıllardır tedavi amaçlı kullanılmış. Yer kirazı doğal bir ürün. Türkiye’de en fazla Denizli’de, Denizli’de de en çok Çameli İlçesinde yetiştiriliyor” dedi.
/ DENİZLİHABER / 11 Nisan 2012 Çarşamba, 10:30
Anavatanı Orta Amerika ve Güney Afrika ülkeleri olan Altın Çilek, şifa deposu olma özelliği ile başta gelişmiş ülkeler olmak üzere dünyanın dört bir yanında büyük ilgi görüyor. Ülkemizde “Yer kirazı” adıyla bilinen Altın Çilek, geçtiğimiz yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘şifa deposu’ tanımıyla popülerliğini arttırırken, bilim dünyası tarafından yapılan açıklamalar bu meyvenin ülkemiz gündemine de oturmasını sağlamış durumda.
Altın Çilek ile ilgili yapılan araştırmalar sonunda birçok faydasının olduğu tespit edilmiş durumda. Güney Amerika’da halk tarafından deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedavisinde uzun yıllardır kullanılan bir bitki. Kandaki fazla ürik asitin atılmasına yardımcı. Bu nedenle Gut hastalığının tedavisinde 200 yıldan beri, bilinen en doğal tedavi yöntemi olarak kullanılan bir meyve. Sadece meyveleri değil aynı zamanda kökleri ve yeşil kısımları da bazı ilaçların yapımında kullanılıyor. Yine önemli miktarlarda vitamin B içeriyor. Daha olgun meyvelerin daha yüksek miktarlarda beta karoten ihtiva ettiği biliniyor. Besin değerlerinin çok yüksek olması ve içeriğindeki kalsiyum nedeni ile özellikle okul öncesi çocukların beslenmesinde tavsiye edilir. Altın Çilek, içerdiği karoten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirici etki gösteriyor. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcı oluyor. Ayrıca metabolizmayı hızlandırıp, kan dolaşımını düzenliyor. İdrar söktürücü özelliği de var. Kalorisi az ve yüksek lifli yapısı ile zayıflama ve diyet kürlerinin vazgeçilmez meyvesi. Meyveleri taze olarak ta tüketilebilen meyvenin kullanım alanı oldukça geniş. Sahip olduğu bol aroma ve mayhoş tadından dolayı meyvesi pastacılık ve marmelat yapımında kullanılıyor. Bunun yanında taze olarak tüketilebileceği gibi meyve salatalarında, tatlılarda, turtalarda da kullanılıyor. Reçeli son derece lezzetli.
DEMESKO Başkanı Halil Öztürk ise, altın çilek olarak bilinen yer kirazının insan sağlığına faydası olduğunu belirterek, “Anavatanı Güney Amerika olan yer kirazı İnkalar tarafından yüzyıllardır tedavi amaçlı kullanılışmış. Şu anda Türkiye’de yer kirazının en çok üretildiği il Denizli. Halkımız ithal sandığı ürünün aslında öz be öz Denizli’nin ürünü olduğunun farkında değil. Yer kirazı doğal bir ürün. Bir meyve. Meyvenin sahtesi olmaz. Meyvenin orjinali önümüzde. Nasıl elma, portakal, karpuz bir meyve ise, yer kirazı da öyledir. Şimdi soruyorum. Elmadan zehirlenen oldu mu hiç? Portakaldan ölen oldu mu hiç? Yer kirazından da kimsenin zehirlenme, hasta olma gibi durumu söz konusu değil. Aksine vücut için çok önemli bir ürün. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar için tüketilmesi gereken bir ürün. Halkımıza tavsiye ediyoruz. Lütfen yer kirazından tüketin ”diye konuştu. Türkiye’de en fazla Denizli’de, Denizli’de de en çok Çameli İlçesinde yetiştirilen altın çilek adıyla bilinen yer kirazının 20 dönümlük arazide başlayan üretiminin, şu anda 100 dönüme kadar çıktığı ve bölge insanının yeni bir gelir kapısı elde ettiği öğrenildi.