REKLAMI GEÇ

Bu primlerle üretim sürdürülemez

Bu primlerle üretim sürdürülemez

Açıklanan yeni tohumluk destekleri ve destek primlerini değerlendiren Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Yağlı tohumluk ürünlerde ve pamukta ithalat her geçen gün artarken, bu primlerle üretim sürdürülmesi mümkün değil” dedi.

/ DENİZLİHABER / 28 Ocak 2009 Çarşamba, 01:00

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, açıklanan üretim ve tohumluk destek primlerini

Değerlendirdi. Prim uygulamasının amacının, üretimin yönlendirilmesi, üreticilerin gelir seviyelerinin korunması, tarımsal üretimde sürekliliğin sağlanması olduğunu belirten Gemici, açıklanan destekleme primleri ile üretimin sürdürülebilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Gemici, “Son yapılan kesintilerle, tarımsal üretim baltalanmış, IMF ile anlaşabilmek için tarım destek bütçesinde yapılan yüzde 10’luk kesinti, destek kalemlerine yansımaya başlamıştır. Yağlı tohumluk ürünlerde ve pamukta ithalat, her geçen gün artarken, bu primlerle üretimin sürdürülmesi mümkün değil. Prim ve tohumluk desteği tebliğlerinde yapılan değişiklikle, bu desteklerde yüzde 10 kesinti yapıldı” dedi.

Pamukta acı tablo

IMF’yi ikna için üreticinin feda edildiğini belirten Gemici, “Ülkemizde pamuk için yaklaşık 1.7 milyar dolarlık ithalat yapılmaktadır. Özellikle bu sezon, pamuk fiyatları neredeyse maliyetin yarısına düşmüştür. Yaklaşık 1.4 TL maliyeti olan pamuğun, son günlerde çiftçi satış fiyatı 65 kuruşun altına düştü. Pamukta en az 60 kuruş prim beklerken, yapılan kesintiyle prim miktarı geçen yılın da gerisine yani 27 kuruşa düştü. Bu maliyet ve bu primle, pamuk üretimi artık mümkün değildir. Pamuk ihtiyacımız için daha fazla milyar dolar ödemeye hazırlıklı olunması gerekir” dedi.

‘Üretici feda edildi’

Gemici, Türkiye’nin her geçen yıl yağ açığını kapatmak için 2 milyar dolara yakın döviz harcadığını belirterek, “Yağlı tohumluk ürünlerin üretimi teşvik edilmesi gerekirken, bu primlerle artık ayçiçeği, kanola, soya ve mısırın üretimi de sıkıntıya girmiştir. Yağlı tohumlu ürünlerde ve pamukta ithalat, her geçen gün artarken, bu primlerle üretimin sürdürülmesi mümkün değil. Bütçe ve primlerden yapılan bu kesintinin maliyeti, ülkemize çok ağır olabilir. 500 milyon TL’lik kesinti, milyar dolarlık ithalatlara yol açacaktır. Türk çiftçisinden esirgenen destek, pamuk ve yağ ithalatı yaptığımız ülkelerin çiftçilerine destek olarak gidecektir. Krizde halkın gıdaya ulaşımını kolaylaştıralım derken, tersi yapılmıştır. IMF’yi ikna için üretici feda edilmiştir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı