REKLAMI GEÇ

Buldan’da alternatif ürün arayışına giren çiftçinin yüzü çilekle güldü

Buldan’da alternatif ürün arayışına giren çiftçinin yüzü çilekle güldü

Buldan’da klasik tarım ürünleri ile iki yakasını bir araya getiremeyen üretici alternatif ürünlere yöneldi. Ahmet Özeşmen öncü oldu, ilk kez çilek üretimini denedi. Başarılı sonuç alan Özeşmen’i üç üretici daha takip etti. Çilek hasadına başlayan Özeşmen, “Üründen memnunuz. Kazandırıyor. Kapanma olmasaydı durumumuz çok daha iyi olacaktı” diye konuştu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Mayıs 2021 Cumartesi, 16:26

Buldan’da yöresel ürünlerden yeterince kazanamayan üreticiler alternatif ürün ararken çileği keşfetti. Daha çok üzüm bağları, sebze bahçeleri, hububat, pamuk ve tütün üretimi yapılan ilçede girdi maliyetlerinin yüksek oluşu nedeniyle kazanamayan çiftçiler çilek üretmeye karar verdi.  32 yaşındaki üretici Ahmet Özeşmen öncü oldu. Toprak analizi yaptırdı çilek için tarlasının uygun olduğunu öğrenince ilk tohumları ekti.

EK GELİR İÇİN ÜRETİME BAŞLANDI, ANA ÜRÜN OLDU
60 dekar alanda yapılan üretimin yüksek verim getirmesi ayrıca çileğin iç piyasada alıcı bulmakta zorlanmaması bölgedeki üreticileri bu ürüne çekmeye başladı. Buldan’da bir yıl içinde çilek üretim alanı 150 dekara çıktı. Şimdilik 4 üreticinin yetiştirdiği çileğe her geçen gün ilgi artıyor.

Özeşmen, el gelir sağlamak için bu ürüne yöneldiğini belirterek, “Öncü olduk. Buldan’ın alt kesimlerinde üretime başladık. Çok ilgi ve dikkat gerektiren bir üründür. Sezonun ilk hasadını yapıyoruz. Denizli içinde tüm ürün tüketiliyor. Marketler ve manavlar gelip tarladan alıyorlar” diye konuştu.

DEKAR BAŞINA 15 BİN LİRA MASRAF
Rubigen cinsi çilek yetiştirdiklerini söyleyen Özeşmen, çilek üretiminin diğer ürünlere göre daha maliyetli olduğunu belirtti.

Özeşmen, “Gübre, mazot, damla sulama, toplama maliyetleri dekar başına 15 bin lirayı buluyor.  Daha ucuza mal edip daha ucuza satmayı biz üreticiler de çok isteriz ama piyasa koşulları ürünün fiyatını etkiliyor. Pazar fiyatımız 9-10 lira civarında. Ramazan ve tam kapanma bizi çok etkiledi. Pazarlama sıkıntısı çekiyoruz. Salgın olmasa harika satış rakamlarına ulaşırız” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı