REKLAMI GEÇ

Çal’ı “MİLDİYO” vurdu

Çal’ı “MİLDİYO” vurdu

Denizli’nin Çal ilçesinde Haziran ayı sonunda üzüm bağlarında baş gösteren ‘mildiyo’ hastalığı, üzüm üreticisini perişan etti.

/ DENİZLİHABER / 29 Temmuz 2010 Perşembe, 18:18

Çal Ziraat Odası Başkanı İsmail Koçal, ‘mildiyo’ hastalığının üreticiyi olumsuz etkilediğini belirterek, “Bilindiği gibi ilçemiz sofralık ve şaraplık üzüm ana merkezlerinden biri. Beş bin civarında çiftçimiz geçimini üzüm üretiminden sağlamaktadır. Geçtiğimiz Haziran ayı sonunda ilçemizdeki üzüm bağlarında ‘mildiyo’ hastalığı baş gösterdi. Denizli İl Tarım Müdürlüğü, Çal İlçe Tarım Müdürlüğü ve Çal Ziraat Odası olarak üzüm bağlarında yaptığımız incelemelerde hastalığın bazı bağlarda yüzde 70, bazılarında yüzde 90, bazılarında ise yüzde 100’e varan zarar verdiği tespit ettik” dedi.

“Zararımız yüzde 100 iken yüzde 20 olarak bildirildi”
Üzüm bağlarındaki ‘mildiyo’ hastalığının verdiği zararın Tarım Bakanlığı’na yüzde 20 olarak bildirildiğini kaydeden Koçal, “2009 yılı üzüm üreticisi için kayıp bir yıl oldu. İlçemizde birçok çiftçi icra kıskacında. Zaten sattığımız üzüm fiyatı girdi maliyetlerini bile karşılayamaz halde. Bu yıl da bağlarımızda ‘mildiyo’ hastalığı başgösterdi. Hastalığın üzüm bağlarına yüzde 90 hatta yüzde 100’lere varan oranlarda zarar vermesine rağmen, Tarım Bakanlığı’na zarar oranı yüzde 20 olarak bildirilmiş. Bu oran eksik. Üzüm üreticisinin zararı tam olarak karşılanmazsa bu, Çal üzüm üreticisinin sonu olur” ifadelerini kullandı.

“Milletvekillerimiz nerede?”
Oda Başkanı İsmail Koçal, biri bakan olmak üzere Denizli’nin 7 milletvekilinin bunduğunu belirterek, “Buradan üzülerek belirtmeliyim ki, ilimizin milletvekilleri sorunlarımıza sahip çıkmıyor. Medyadan takip ediyoruz, milletvekilleri ilçeleri geziyor, vatandaşın, çiftçinin sorunlarını dinliyor diye. Ancak bugüne kadar hiçbir milletvekili gelip Çal üreticisinin sorunlarını dinlemedi. Bunlar nerede? Kimin sorunlarıyla ilgileniyor anlamış değilim. Çiftçimizin zor zamanında yanın olmayacaklar da ne zaman yanında olacaklar hakikaten merak ediyorum” dedi.

“Zahmet olmazsa sorunlarımızla ilgilensinler”
Malatya’da kayısı ekili alanların, soğuk vurması nedeniyle büyük zarar gördüğünü hatırlatan Koçal, “Malatya milletvekilleri kayısı üreticisinin zararının karşılanması için tek yumruk oldular. Vekillerin hepsi ayağa kalktı. Yaptıkları girişimle soğuk vurması sonucu kayısı ekili alanı zarar gören çiftçiye dekar başına 150 lira para ödendi. Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Başbakanlık önüne siyah çelenkle gitti. 1.5 milyon TL ödenekle geri döndü. Aynı duyarlılığı bizim milletvekillerinden de bekliyoruz. Zahmet olmazsa sorunlarımızla biraz ilgilensinler” diye konuştu.

‘Mildiyo’ hastalığı hakkında bilgi veren Denizli Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Gür, “Halk arasında pronoz olarak bilinen bağ mildiyösü, mantari bir hastalık olup, havaların yağışlı ve buna bağlı yüksek nem oluşumu, yine ayrıca uygun ve sıcaklık koşulları hastalığın epidemi yapmasına neden olur. Hastalık 10 derecenin altında, 34 derecenin üstündeki sıcaklıklarda görülmez. İlimizde söz konusu hastalık, havaların Haziran ve Temmuz aylarında sürekli yağışa bağlı nemli oluşu nedeniyle Çal ilçemizde yetiştirilen ürünlerde bu yıl yüzde 80’lere varan zarara neden olmuştur. Hastalık önce yaprakta yağ lekesi şeklinde başlar, daha sonra yaprakların altında beyaz miseller oluşturur. Hastalık etmeni salkıma ve üzüme bulaştığında üzüm tanesinde kahverengi renkli kurumaya neden olur. Eğer gerekli ilaçlar zamanında ve uygun koşullarda yapılmazsa, tüm salkımın kurumasına neden olur. İlk kez ilimizde 1964 yılında salgın şeklinde görülen hastalık, bu yıldan sonra ilçemizde ilk kez bu yıl havaların uzun süre yağışlı gitmesine bağlı olarak tıpkı Kale, Tavas, Acıpayam ve Güney’de tütünde salgına neden olan ve üretiminin büyük kayıplarına neden olan ‘mavi küf’ hastalığında olduğu gibi, başta Çal ilçemizde olmak üzere geniş ürün bağlarında büyük zarara neden olmuş, üzüm üreticilerimize büyük zararlar vermiştir” dedi.

Gür, “Mildiyo hastalığının doğal afet kapsamına alınarak üreticinin zararlarının karşılanmasını isteyen Gür, “Bu açıdan üreticilerimizin zararlarının karşılanması, söz konusu hastalığın bir doğal afet kabul edilerek borçlarının ertelenmesi bir zorunluluktur. Bu konuda yetkilileri göreve davet ediyoruz. İklim değişikliklerine bağlı olarak yağış rejiminde görülen değişmelere bağlı olarak ortaya çıkan söz konusu hastalığın, gelecek yıllarda görülmeyeceğinin hiçbir garantisi olmadığından, yetkililerin bu gelişmelere göre önümüzdeki yıllar için zamanında ve yerinde gerekli önlemleri almaları bu bakımdan da çok önemlidir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı