REKLAMI GEÇ

Çaresiz çiftçiyi yağmur duaları da kurtarmadı: Kuraklık 110 bin dekar ekinde etkili oldu

Çaresiz çiftçiyi yağmur duaları da kurtarmadı: Kuraklık 110 bin dekar ekinde etkili oldu

Denizli’de kuraklık kıraç alanlarda arpa ve buğday ekili tarlaları vurdu. Pamukkale ve Merkezefendi kırsalındaki 110 bin dekar hububat tarlasında ürünler güneşten yandı, başaklarda tane oluşmadı. Merkez Ziraat Odası Başkanı Haldi Gemici kaybın yüzde 100’ü bulduğunu söyledi, “Afet ilan edilerek üreticiye destek olunursa çiftçiyi belki kurtarırız” dedi. Denizli’nin Çal, Tavas, Babadağ ilçeleri ile Aydın’ın Buharkent ilçesinde vatandaşlar yağmur duasını çıktı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Mayıs 2021 Cumartesi, 15:52

Denizli’de kuraklık Büyük Menderes nehri başta olmak üzere tüm su kaynaklarını vurdu. Sulu tarım yapılan alanlarda tarlalara su verilemediği için üreticiler büyük kayıp yaşadı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve yağış rejiminin düzensizliği sadece yağmur ile sulanan kıraç tarım alanlarında ürünlerin yanmasına neden oldu. Susuzluk nedeniyle bu alanları arpa ve buğday ekerek değerlendirmek isteyen üretici yine zarar etti.

ÜRÜN TARLADA YANDI
Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici kentin merkez ilçeleri Pamukkale ve Merkezefendi kırsallarındaki ekili alanları inceledi, karşılaştığı manzara karşısında şoke oldu. İki ilçede toplam 110 bin dekar hububat ekili alanda ürünlerin sıcaklar nedeniyle yandığı görüldü. Boy atmayan, başaklarında tane oluşmayan ürünlerde kaybın yüzde yüze kadar çıktığı görüldü. Gemici, Kıraç tarım alanlarında büyük kayıp var. Ortalama ürün kaybı yüzde 80 olarak belirlendi. Sahada hasar tespiti devam ediyor. Üretici masrafını çıkaramadı. Kimisi tarlalara hayvan saldı kimisi yine hayvanları için saman niyetini ekinini topluyor” diye konuştu.

AFET KABUL EDİLMELİ, ÇİFTÇİYİ BELKİ KURTARIRIZ
Kuraklığın da afet olarak kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Gemici, “Hasar tespit çalışmaları sürüyor. Tarım ilçe müdürlükleri ekiplerle sahada inceleme yapıyor. Bunlar bakanlığa iletilecek. Sadece kıraç tarlalarda değil sulak alanlarda da sıkıntı var. Köylü bunu bir kenara toplayabilirse saman olarak hayvanına verecek. Bizim hesabımıza göre dekar başına 200 lira maliyeti var. Hiç değilse o maliyet çiftçiye alan bazlı destek olarak verilmeli. Bu doğal afet. Cumhurbaşkanlığı buraya kaynak aktarırsa, üreticiler belki önümüzdeki sezon üretime belli ölçüde devam edebilir. Çiftçiyi belki kurtarırız”

VATANDAŞ YAĞMUR DUASINA ÇIKIYOR
Ürününü kurtarmak isteyen vatandaş çareyi yağmur duasında alıyor. Denizli’de umudunu yağmura bağlayan üreticiler geniş katılımlı yağmur duaları gerçekleştirdi. Kent merkezinde İncilipınar mahallesi sakinlerinin yanı sıra Çal, Tavas ve Babadağ ilçelerinde yağmur duasına çıkıldı. Aydın’ın komşu ilçesi Buharkent’te de üreticiler yağmur duasına çıktı. Hayır yemekleri veren ve yağmur duasına çıkan köylerin sayısı her geçen gün artıyor.

Yorumlar

cihangir   -  Bağlantı 31 Mayıs 2021, 13:32

Yağmur neden yağmıyor dersiniz!

Yilmaz   -  Bağlantı 31 Mayıs 2021, 08:23

Cok iyi oluyo bunlara avrupada adamlar 1 kesiyo 10 dikiyo bizde 10 kesiyo dikme yok sonrada yamur duasi Rabbim bize akil vermis biraz aklinizi kullansaniz agac ekseniz bereketi görürsünüz

ergül şimşek   -  Bağlantı 30 Mayıs 2021, 19:53

otuz yıllık çiftçiyim .Böyle kuraklık görmedim60 dekar sulanabilir tarlamı iki kez suladım. Ben suladım yanma devam etti. Sulanmayan kıraçlar ise yandı. Biçer girmez. Bundan sonra anız ekmek yok.100dekar arpam yandı. Nerden baksan 50000 TL zarar var

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı