CENNET ELMASINDAKİ FİYAT DÜŞÜŞÜ TEZGAHA YANSIMADI

Türkiye’nin cennet elması üretiminin tek başına yüzde 40’ını karşılayan Denizli’nin Honaz İlçesi’nde rekoltede yüksek artışı fırsata çeviren toptancılar fiyatları aşağıya çekti. Ancak bu düşüş tezgahlara yansıtılmadı.
/ DENİZLİHABER / 17 Kasım 2011 Perşembe, 18:17
Türkiye’nin cennet elması üretimindeki en büyük merkezi olan Denizli’nin Honaz İlçesi’nde bu yıl rekolte yüzde 40 arttı. Yoğun rekolte artışını fırsata çeviren alıcılar geçen yıla oranla önemli oranda fiyat kırdı. Geçtiğimiz yıl toptancıya malın kilosunu ortalama 60 kuruşa satan üreteciler bu yıl rakamların bazı alımlarda 20 kuruşa kadar düşmesinden şikayetçi. Ancak toptan alımlardaki bu düşüş, tezgahlara henüz yansımadı. Cennet elması hala tüketiciye 1,5 ila 2 lira arasında sunuluyor.
Ziraat Odası Başkanı Tok “Üretici mutlu değil”
Honaz Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Tok’a göre geçen toptan alımda 1 lirayı gören cennet elması, bu yıl bazı alımlarda 20 kuruşa kadar düştü. Toptancıların üretici aleyhine fiyat tekeli oluşturduğu iddiasındaki Başkan Tok, “Geçen yıl ürünlerde Tuta denilen bir hastalık etkili oldu. Bu nedenle toptancılar Honaz’dan satın aldıkları ürünlerin bir kısmını satamadı. Bu yıl alımda fiyat birliği yaptıkları için üreticiyi mağdur etme noktasına getirdiler” diye konuştu. Tok, Honaz’da hiçbir üretici birliğinin olmayışı, toptancıların elini güçlendirdiği görüşünde.
Devecioğlu “Asıl sorun hasat kalitesi”
Honaz Belediye Başkanı Turgut Devecioğlu, bölge üreticilerinin fiyattaki düşüşe duygusal yaklaştığı düşüncesinde. Devecioğlu’na göre geçen yıl toptan alımlardaki rakam ortalaması 60 kuruş. Bu yıl ise 50 kuruş düzeyinde seyrediyor. Cennet elmasındaki toptan alımlarda 20 kuruşu gören ürünler ise bilinçsiz hasat kurbanı. “Üreticilerimiz aroması ve tadıyla Türkiye’nin en iyi cennet elmasını üretiyor ama hasat konusunda bilinçsiz. Ürün gelişi güzel toplanıp hale getiriliyor. Toptancılar bu nedenle zarar görmüş ürünlerde fiyatı daha fazla kırıyor” diye konuşan Devecioğlu, öte yandan rekolte artışının toptancılar tarafından fırsata dönüştürüldüğü iddiasına da katılıyor.
Toptan düşüş tezgaha yansımadı
Toptancıların alım sırasında viyollere yerleştirerek ambalajladığı cennet elması, pazara sunum hazırlığındaki maliyetler nedeniyle tezgaha yaklaşık 4 katı bir fiyatla çıkıyor. Cennet elmasının tezgahtaki en ucuz fiyatlarının gözlemlendiği Ege ve Akdeniz’de Bölgesi’nde bu yıl 1-5 ila 2 lira arasından satılıyor. Yüksek rekolte nedeniyle yaşanan toptan alımdaki önemli fiyat düşüşü ise henüz tezgahlara yansımadı.
Türkiye’nin önemli bir kesimine dağıtılıyor
Honaz, cennet elmasında, İç Anadolu’nun tamamının ihtiyacını karşılıyor. İç Anadolu bölgesinin yanı sıra İzmir, Bursa ve Antalya’daki bölge toptancıları da cennet elmasını Honaz’dan tedarik ediyor. Bu yıl alıcılar arasına Kayseri de katıldı. Kayserili bir toptancı, Doğu Anadolu pazarı için ilçeden yüksek miktarda cennet elması satın aldı. Honaz’da toplam 50 bin dönümlük meyve arazilerinin 20 bin dönümünde yalnızca cennet elması üretiliyor. Honaz’ın cennet elması, sektör uzmanları tarafından coğrafi koşulları ve iklimsel özellikleri nedeniyle Türkiye’nin aroma ve tat bakımından en iyi ürünü olarak gösteriliyor.