REKLAMI GEÇ

Ceviz bahçelerinde hasat başladı, üretici verimden memnun

Ceviz bahçelerinde hasat başladı, üretici verimden memnun

Denizli’nin önemli ceviz merkezlerinden biri olmaya aday Acıpayam’da hasat başladı. İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar’ın da eşlik ettiği hasat üreticinin yüzünü güldürüyor. Çınar, 30 Eylül itibariyle başlanan hasadın sürdüğünü belirterek, “Denizli 10 yıl içinde Türkiye’nin ceviz merkezi olmaya adaydır. Çalışmalarımız bu yönde sürüyor” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Ekim 2022 Salı, 16:30

Acıpayam’ın Ucarı Mahallesi’nde yapılan ceviz hasadına Acıpayam Kaymakamı Mustafa Gürbüz, İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Acıpayam Belediye Başkanı Dr. Hulusi Şevkan, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Yasin Gökçe, İl Müdürü Yardımcıları Nejdet Demir ve Mehmet Atmacaoğlu, Acıpayam İlçe Tarım ve Orman Müdürü Abdurrahman Oymak ile İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personeli katıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, hasatta makinelerin kullanılması ile üretim maliyetlerinin ciddi oranda azaldığını, üreticinin kazancının da artığını ifade etti.

2022 dönemi hasadın yerli çeşitlerde 30 Eylül itibariyle başladığını ve sürdüğünü belirten Çınar, “İlimizde yapılan ceviz yetiştiriciliğinde ana ürün olarak yetiştirilen Chandler, Şebin, Bilecik, Fernor çeşitleri ve önemli miktarda kendiliğinden çıkmış tescilsiz yerli cevizler yer almaktadır. İlimizde ceviz yetiştiriciliği; uygun iklim, arazi, toprak yapısına göre bütün ilçelerimizde yapılsa da ağırlıklı olarak Acıpayam, Bozkurt, Çal, Çameli, Çivril, Güney, Tavas’ta gerçekleştirilmektedir” dedi.

Ceviz yetiştiriciliğinin son dönemlerde ciddi artış gösterdiğini dile getiren Çınar, “Özellikle görsel medyada cevizin insan sağlığına yararları vurgulandıkça tüketimi de buna bağlı olarak artmaktadır. Bu talebi karşılamak üzere yapılan çalışmaların ardından Denizli’de ceviz alanları 114.530 dekara ulaştı. Türkiye genelinde alan bakımından ilk sırada yer alan Denizli, üretim bakımından dördüncü durumdadır. Bu alanların çoğu yeni tesis olduğu için önümüzdeki 10 yıl içinde Denizli, Türkiye’nin en çok ceviz üreten ili konumuna gelecektir. Üretimin artmasıyla üreticimizin gelir seviyesinin yükselmesi ve dolayısıyla köyden kente göçün de büyük ölçüde önlenmesi sağlanacaktır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı