REKLAMI GEÇ

Çiftçiler Platform Kuruyor

Çiftçiler Platform Kuruyor

Denizli Ziraat Odalarının aylık İl Koordinasyon toplantısında bir araya gelen Ziraat Odaları Başkanları çiftçilerin haklarını korumak amacıyla platform kurmaya karar verdi.

/ DENİZLİHABER / 14 Haziran 2009 Pazar, 14:57

Denizli Ziraat Odasının Koordinatörlüğünde düzenlenen Denizli Ziraat Odaları aylık İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Çal Ziraat Odasının ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantıya, Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Denizli Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Gür, Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, Kale Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kuzulu, Baklan Ziraat Odası Başkanı İlyas Dereli, Tavas Ziraat Odası Başkanı Hurşen Söylemez, Çal Ziraat Odası Başkanı İsmail Koçal, Bekilli Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Dede,  Güney Ziraat Odası Başkanı Nafiz Bozcaoğlu, Sarayköy Ziraat Odası Başkanı Ali Gümen, Çameli Ziraat Odası Başkanı Ahmet Tuncer, Bozkurt Ziraat Odası Başkanı Ceyhan Kulatay, Acıpayam Ziraat Odası Başkanı Ömer Deniz ve  Beyağaç Ziraat Odası Başkanı Sezai Pütün, katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan Çal Ziraat Odası Başkanı İsmail Koçal, açıklanan hububat fiyatlarının girdi maliyetlerinin çok altında olduğunu belirterek,  “Bir dekarda 7 ölçek buğday çıkıyor. Bir dekara çiftçinin yaptığı masraf  200 lira. Hükümetin açıkladığı Hububat fiyatıyla bundan sonraki dönemde üretim yapmamız mümkün değil. Hububat fiyatları yeniden gözden geçirilmeli ve çiftçiye verilen destek arttırılmalı. Ayrıca Çal yöresi çiftçileri olarak   özel ormancılık kredisi ve bağcılığın teşvik edilmesini istiyoruz. Son zamanlarda Çal yöresi çiftçileri ürünün para etmemesi sonucu zor günler yaşıyor. Yöremizde her gün dört traktör icra kanalıyla satılıyor. Bıçak kemiğe dayandı. Çiftçi borçlarının yeniden yapılandırılmasını istiyoruz” dedi.

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici de yaptığı konuşmada, Hububat fiyatlarının maliyetin  çok altında olduğunu belirterek, “serbest piyasada ekmeklik buğday 45 kuruştan satılıyor. Maliyetlerdeki artışı burada tek tek sıralamak istemiyorum. Ama sadece gübredeki artış yüzde 180 civarında.  Çiftçinin gübreye ihtiyacı olduğu eklim dönemlerinde bir torba gübre 60-70 liradan satılırken, bugün gübrenin torbası 25 liraya kadar düştü. Fiyatların bugün düşmesi bizim için hiçbir şey ifade etmiyor. Ayrıca Sarayköy Sulama Birliği ile Pamukkale Sulama Birliğinin borcu nedeniyle elektrikleri kesilmiş durumda. Soruna çözüm bulunamazsa yöre çiftçileri ikinci ürünü ekememe durumuyla karşı karşıya kalacaklar. Sulama Birliklerinin   elektrik borçlarını yeniden yapılandırılması için Ankara’da Denizli Milletvekilleriyle görüşmemize rağmen şu ana kadar bir sonuç alamadık” diye konuştu.

Denizli Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Gür, Özellikle hububatta büyük bir tehlike olduğunu kaydettiği konuşmasında, “Son yıllarda çıkarılan tüm yasa ve yönetmeliklere bakıldığında ben şunu seziyorum. Bu yasa ve yönetmelikler, küçük üreticiyi tasfiyeye yönelik. Yani Avrupa Birliği bize Tarımdaki nüfusu azaltın diyorlar biz de uyguluyoruz. Yabancı sermayenin Denizlimizdeki jeotermal kaynaklarımıza büyük ilgisi var. Jeotermal sahalarıyla ilgili yapılan tüm görüşmeler Denizli halkında gizleniyor. Çivril ve baklan Ovalarının da yabancılara satılacağı konusunda ciddi kaygılarım var. Denizli’nin kaynakları Denizli insanının yararına kullanılmalı. Bakın ilimize Turistler  gelip 2 saat sonra gidiyor. Turistlerin burada konaklamalarını sağlamak için, Tarım kültürü ile turizmi örtüştürmemiz lazım. İlimize kurulması gündemde olan Arkeoloji müzesinin yanına Denizli’nin kültür değerleri ve  tarım ürünlerinin sergilendiği  stantlar açılmalı. Bir an önce ilimize Seracılık Yüksek Okulu ile Bağcılık Şarapçılık Yüksek Okulu kurulmalı  bu okullara da bu ilin çocukları alınmalı” diye konuştu.

Toplantıda Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Gür, çiftçinin haklarının korunması için Tarım Platformu kurulmasını önerisi Ziraat Odası Başkanları tarafından kabul edildi. Önümüzdeki günlerde içerisinde Ziraat Odaları, Ziraat Mühendisleri Odası, veteriner Hekimler Odası, Damızlık Hayvan Yetiştiricileri Birliğinin yer alacağı tarım Platformu kurulacak. Koordinasyon toplantısında ayrıca Denizli çiftçisinin  sorunlarının her geçen gün arttığı belirtilerek seslerini hükümete duyurabilmek için eylem yapılması görüşürü benimsendi. 

      

 < ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı