REKLAMI GEÇ

Çiftçinin yüzünü yer kirazı güldürecek

Çiftçinin yüzünü yer kirazı güldürecek

Denizli’de geçtiğimiz yıl ilk kez biner adetlik deneme dikimleri yapılan yer kirazından (Physalis), il merkez ve çevre illerdeki çiftçiler tarafından 200 bin adet dikildi. On beş gün sonra toplanmaya başlanması beklenen yer kirazı rekoltesinin bu yıl 200 ton civarında olması bekleniyor.

/ DENİZLİHABER / 31 Temmuz 2010 Cumartesi, 17:00

Kilogramı 15 liradan satılacak olan yer kirazından üreticilerin 3 milyon liralık gelir sağlaması bekleniyor. Yer kirazı az zahmetle iyi paralar kazanmak isteyen çiftçilerin umudu oldu. Alternatif tarım ürünü olarak geçtiğimiz yıl beyaz cennet Pamukkale yakınlarındaki 24 dönümlük tarlasına yer kirazı diken Ziraat Yüksek Mühendisi Ethem Tümbekoğlu, tarlasındaki 600 fidanla bu yılda yer kirazı yetiştirmeye devam edeceğini söyledi. Tarlasına 40 bin adet daha yer kirazı dikimi yapacağını ifade eden Ziraat Yüksek Mühendisi Tümbekoğlu, “Geçtiğimiz yıl denemek için diktiğim yer kirazından çok iyi verim aldım. Ana vatanı Güney Amerika olan yer kirazı Denizli’yi çok sevdi. Pamuk ve tününe göre daha zahmetsiz yetiştirilebilen yeri kirazının bu yıl üreticilere çok güzel paralar kazandırmasını bekliyorum. Suyu çok seven yer kirazı, bakım, zirai ilaç, çapa falan hiçbir şey istemiyor.” Dedi. İyi sulanmış bir yer kirazı fidanından, birinci yıl için 1 kilograma yakın ürünün alınabileceğini, ikinci yıl ise aynı fidanın yaklaşık 2 kilogram ürün verdiğini belirten Tümbekoğlu, “Ben fidanlıklarımda yetiştirdiğim fidanlardan, Denizli ile birlikte Aydın, Manisa ve Muğla’daki çiftçilere de verdim. Alternatif ürün arayanlar ve kısa sürede iyi paralar kazanmak isteyenler için yer kirazı çok iyi bir fırsat. Tarlasına ceviz, nar gibi ağaçların fidanlarından dikenler içinde yer kirazı örtü altı bitki olarak dikilebilir. Narın meyve vermesi için en az beş yıl geçmesi gerekiyor. Beş yıl boyunca nar fidanları arasında yer kirazı üretimi yapılabilir, iyi de paralar kazanılır. Benim nar bahçemden geçen yıl bir dönünden yaklaşık bin 500 lira kazandım. Yer kirazıyla bir dekar yerden yaklaşık 3 bin lira kazanmayı hedefliyorum. Üstelik zahmetsiz bir şekilde” dedi.

Marketlerde satıldı
Denizli’de üretilen yer kirazından ilk meyvelerin marketlerde kilogramı 30 liradan satıldığına dikkat çeken Tümbekoğlu, yer kirazının iç piyasada daha fazla tüketilmesiyle dış pazardaki rekabet şansının da artacağını söyledi. Üretimdeki artış oranında yer kirazı fiyatının da düşeceğini ifade eden Tümbekoğlu, “Meyveleri taze olarak ta tüketilebilen meyvenin kullanım alanı oldukça geniştir. Sahip olduğu bol aroma ve mayhoş tadından dolayı meyvesi pastacılık ve marmelat yapımında kullanılır. Bunun yanında taze olarak tüketilebileceği gibi meyve salatalarında, tatlılarda, turtalarda da kullanılmaktadır. Reçeli son derece lezzetlidir. Yer kirazı meyvesi aynı zamanda kurutularak ta pazarlanabilmektedir. Kurutulmuş yer kirazı yüksek oranda lif ihtiva etmektedir.

Yaşlanmayı geciktirir
Yer kirazı ile ilgili yapılan araştırmalar sonunda birçok faydasının olduğunun tespit edildiğini belirten Tümbekoğlu, “Güney Amerika’da halk tarafından deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedasinde uzun yıllardır kullanılan bir bitkidir. Kandaki fazla ürik asitin atılmasına yardımcıdır. Bu nedenle Gut hastalığının tedavisinde 200 yıldan beri, bilinen en doğal tedavi yöntemi olarak kullanılan bir meyvedir. Sadece meyveleri değil aynı zamanda kökleri ve yeşil kısımları da bazı ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Yine önemli miktarlarda vitamin B içerir. Daha olgun meyvelerin daha yüksek miktarlarda beta karoten ihtiva ettiği bilinmektedir. Besin değerlerinin çok yüksek olması ve içeriğindeki kalsiyum nedeni ile özellikle okul öncesi çocukların beslenmesinde tavsiye edilir. Yer Kirazı, içerdiği karoten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirici etki gösterir. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcı olur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler. İdrar söktürücü özelliği de vardır. Yer kirazı kalorisi az ve yüksek lifli yapısı ile zayıflama ve diyet kürlerinin vazgeçilmez meyvesidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı