ÇİVRİL’DE KARA LEKE

Türkiye’nin elma ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Çivril’de elma da görülen ‘kara leke’ hastalığı, elma verimini büyük oranda düşürdü. Yıllık ortalama 250 bin ton elmanın üretildiği Çivril’de üreticiler, Çivril’in afet kapsamına alınmasını ve borçlarının ertelenmesini istiyorlar.
/ DENİZLİHABER / 11 Ağustos 2011 Perşembe, 16:34
Kara leke hastalığı nedeniyle, Çivril’de elmada ürün kalitesinin yüzde 70 düştüğü belirtildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, oluşturduğu bir komisyonla elmanın üzerinde siyah benek oluşturan kara leke hastalığı ile ilgili durum tespiti yaparak rekolte ve kalite hakkında rapor hazırlayarak Bakanlık ve ilgi yerlere ulaştıracak.
5 köyde rekolte ve kalitede düşüş var
Çivril’de elma üretiminin yaygın olduğu Sökmen, Şenköy, Karayahşiler, Emirhisar, Yeşilyaka köylerinde kara leke hastalığından dolayı rekoltede ve kalitede görülen azalma, ürünlerin elde kalmasına neden olacak gibi görünüyor. Üreticiler, yetkililerin uyarıları doğrultusunda gerekli ilaçlamayı yaptıklarını belirtirken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü sorunu, mevsimsel faktörlere bağladı.
“Borçlarımız ertelensin”
Elma üreticileri, rekoltede ve kalitedeki düşüşten dolayı ürünlerin elde kalma olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Bu konuda elma yetiştiricileri olarak bir dilekçe hazırlayarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İl Müdürlüğü’ne gönderdiklerini belirten köylüler, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının etlenmesini istediklerini kaydetti.
Rekolte, 10 bin tondan 2 bin tona düştü
Elmadaki kara leke hastalığının mevsimsel değişikliklerden kaynaklandığını ifade eden üreticiler, “Biz Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün uyarıları doğrultusunda hareket ederek ilaçlama yaptık. Ancak, sonuçta bu hastalıkla karşılaştık. Bölgemizin yıllık 10 bin ton rekoltesi var. Ancak elimizde iki ton sağlam elma ancak var. Şu an için hiçbir talep yok. Geçen yıl 90 kuruş fiyat verilen elmaya, tüccar 25 kuruş, meyve suyu fabrikaları da 30 kuruş fiyat veriyor. Elma yetiştiricileri olarak yetkililerden bir talepte bulunduk. Borçlarımızın ertelenmesini istedik. Yoksa köylü aldığı kredileri bile geri ödeyemeyecek” diyerek sorunlarını dile getirdi.
“Kahveye ilan asılması sağlıklı değil”
Yetiştiriciler, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yeterli takip ve yönlendirme yapılmadığını ileri sürerek, “Bölgemizde erken uyarı sistemi var. Sistem sayesinde havanın her türlü nemi yağışı izlenebiliyor. Üretici buna göre yönlendirilerek ilaçlama ve benzeri çalışmalarını yapıyor. Ancak görevliler duyurularını geliyor, kahvehaneye ilan asarak yapıyor. Bu da sağlıklı olmuyor” dedi.
“Mevsimsel bir durum”
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri de yağmur ve rutubetli bir havanın sürekli hakim olmasından dolayı mantari bir hastalık olan ‘kara leke’ hastalığının baskı altına alınmasında sıkıntılar meydana geldiğini söyledi. Bu durumun mevsimsel bir durum olduğunu ifade eden uzmanlar, “Bizim erken uyarı sisteminden bire bir bilgi alan ve buna göre ilaçlamayı harfiyen yapanlarda sorun yok. Bizim uyarılarımızı dikkate almadan kendi bilgi ve deneyimlerine göre yapanlarda bu sorun yaşanıyor” değerlendirmesinde bulundu.
“Kara leke, Tarsim kapsamında değil”
Çivril’de büyük bir kitlenin geçimini, elma üretimi sayesinde sağladığını belirten elma üreticileri, sadece bahçe sahipleri değil soğuk hava depoları, işçiler ve tüm bölgenin etkileneceğini, dolayısıyla elmada oluşan kara leke hastalığına devlet tarafından müdahale edilmesi ve elma üreticisinin desteklenmesi gerektiğini belirttiler. Kara leke hastalığının Tarsim kapsamına girmediğini ifade eden sigorta acenteleri de “Tarsim birçok riske karşı üreticiyi koruyor ancak kara leke hastalığı teminat altına girmiyor. Bize gelen müracaatlara göre bu yıl Çivril’de elma üreticisi çok büyük zarar edecek” dediler.
“İlçe afet kapsamına alınsın”
Yıllık ortalama 250 bin ton elmanın üretildiği Çivril’de üreticiler, Çivril’in afet kapsamına alınmasını ve borçlarının ertelenmesini istiyorlar.