REKLAMI GEÇ

Denizli’de çiftçi sayısı 65 binden 49 bine düştü

Denizli’de çiftçi sayısı 65 binden 49 bine düştü

Denizli’de 2001 yılında 65 bin olan çiftçi sayısı 2012 yılında 48 bin 794’e geriledi. Küçük çiftçi yok olurken, büyük yatırım yapanlar sektöre hakim oldu. Çiftçi sayısının azalmasına rağmen, tarım arazilerinde artış olduğunu söyleyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, özellikle meyve yetiştiriciliğinin yüzde 900 arttığını dikkat çekti.

/ DENİZLİHABER / 23 Ağustos 2013 Cuma, 14:09

DENİZLİHABER
Denizli’de çiftçi sayısında azalma oldu. Son 10 yıl içerisinde 16 bin 206 çiftçi, çiftçiliği bıraktı. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu,

“Ülkemizde çiftçi kayıt sistemi ilk defa 2001 yılında Doğrudan Gelir Desteği adı altında uygulanmaya başlanmıştır. Bu ilk uygulamada müracaat eden her çiftçiye işlediği tüm arazilere yetiştirdiği ürüne bakmaksızın Dekar başına destekleme veriliyordu. Ayrıca şahıs başına en fazla 200 dekara kadar olan araziye destekleme ödemesi yapılıyordu bunun üzerindeki araziler çiftçi tarafından eşinin veya çocuklarının üzerine kira olarak gösteriliyordu. Bu nedenle o yıllarda çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçi sayımız olduğundan fazla görünmektedir” dedi.

KÜÇÜK ÇİFTÇİ OLUMSUZ ETKİLENDİ
Destekleme yapılacak alan miktarı şahıs bazında 500 dekara çıkarılması ve ürün bazında destekleme sistemine geçilmesi küçük çiftçiyi olumsuz etkiledi. Denizli’de kayıtlı çiftçi sayısı azalırken, işlenen ve desteklenen arazi miktarında artış olduğu görüldüğünü belirten Kutlu açıklamasında “ Örneğin 2001 yılında sisteme kayıtlı çiftçi sayısı 65.000, arazi miktarı 2.090.496 dekar iken 2012 yılında sisteme kayıtlı çiftçi sayısı 48.794’e düşmüş, arazi miktarı ise 2.288.855 dekara yükselmiştir. Ayrıca destekleme şeklinin arazi yerine ürüne verilmesinden dolayı birçok çiftçimiz durumu ve yaşı gereği tarım işleriyle uğraşamayacak kişiler arazilerini resmi olarak başkalarına kiraya vermeye başlamışlar kendileri sistemden çıkmışlardır” ifadelerine yer verdi.

BÜYÜK İŞLETMELER YARARLANDI
Yem bitkileri desteklemelerinde de asgari arazi miktarının 5 dekardan 10 dekara çıkarılması, dosya hazırlanırken müracaatta bulunmak için istenen tapu onayı, Muhtar imzası, Ziraat odasından ücret karşılığı alınan çiftçilik belgesi gibi fazla prosedürler yüzünden bilhassa küçük çiftçilerin sistemden ayrıldığını vurgulayan Kutlu, yazılı açıklamasını şöyle devam etti:
“Tarımsal alanda yaşanan gelişmeler, Toplulaştırma yapılan alanlar ve büyük yatırımcıların Tarıma yatırım yapması sonucu İlimizde küçük işletmeler yerini daha büyük işletmelere bırakmaya başlamış, önemli miktarda destekleme alamayacak çiftçilerimiz ise üretime devam etseler bile çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptırmamaktadırlar.
Aşağıdaki tabloda açıkça görüldüğü üzere, İlimizde özellikle meyve yetiştiriciliğinde çeşitlere göre değişmekle birlikte %130 ile %900 lere varan oranlarda artış sağlamış durumdadır.

Sonuç olarak sisteme kayıtlı çiftçi sayısında bir azalma görülse de ekilen alan miktarında bir düşüş olmadığı gibi artış gözlenmektedir. Özellikle sulama imkanı olan yerlerde meyvecilikte önemli artışlar olmuştur. İlimizin tarımsal gayrisafi hasılası 2002 yılında 637.584.327.-TL. iken, 2012 yılında % 629 artışla 4.647.320.877.-TL. ye yükselmiştir. Bu rakamlarda Denizli’de Tarımın ne kadar geliştiğini göstermektedir. “

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı