REKLAMI GEÇ

Botilismus hastalığına dikkat

Botilismus hastalığına dikkat

Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, hayvan yetiştiricilerini, yaz aylarında daha sık görülen ve hayvanlarda ölüme neden olan Botilismus hastalığına karşı uyardı.

/ DENİZLİHABER / 16 Temmuz 2013 Salı, 16:18

DENİZLİHABER

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, özellikle yaz aylarında daha sık görülen ve hayvanlarda ölümlere sebep olan botilismus hastalığına karşı hayvan yetiştiricilerinin dikkatli olmasını istendi.

Bu hastalığının, “clostridium botilinum” denen bakterinin salgıladığı zehrin emilmesinin sebep olduğu felçle seyreden bir gıda zehirlenmesi olduğunu ifade eden Kutlu, dünyanın her yerinde görülebildiğini dile getirdi: “Bu hastalık, başta sığır olmak üzere at ve diğer hayvanlarda da etkili olmaktadır. Hastalığın esas kaynağı, doğada bulunan fare, kaplumbağa ve yılan gibi ölmüş hayvanların kalıntılarının balya, saman, yonca ve silaj gibi yem bitkilerinin hazırlanması döneminde bulaşmış olmasından veya bu yem bitkilerinin uygun olmayan ortamlarda muhafaza edilmesidir. Ayrıca kuraklık ve çevre ısısının yüksek olması da hastalığı hazırlayıcı diğer faktörlerdendir.”

EN ÖNEMLİ BELİRTİSİ HALSİZLİK!
Botilismusun belirtilerini kaslarda felç, sinir sisteminin felci, görüş bozuklukları, çiğneme ve yutkunmada güçlük ve genel takatsizlik olarak sıralayan İl Müdürü Kutlu “Başlangıçta yürümede tutukluk, kas titremeleri, dilde duyarsızlık, dil dışarıya alındığında hayvanın içeriye çekmek için bir çaba göstermemesi dikkat çeker. Bazı vakalarda çene kasları iyice gevşer, dil tamamen dışarıdadır. Kalp vuruş sayısı artar, buna karşılık nabız zayıflar, solunum sayısı artar ve solunum güçlüğü gelişir. Rumen hareketleri hafiftir veya tamamen durmuştur. Bazı vakalarda kabızlık, bazılarında ishal dikkat çeker. Yürüme güçlüğü ve yürümede isteksizlik, yatmayı tercih etme ve yürürken bellerini kambur tutma görülür. Hastalığın ileri safhalarında hayvanlar, ayaklar karın altında toplanmış ve baş göğse yaslanmış vaziyette yatar. Son safhada yatarak başı bir yana eğerler ve bir daha kalkamazlar. İyileşme şansı yoktur.” diye konuştu.

HAYVANLARINIZI KORUMAK İÇİN AŞILATIN!
Kutlu, kesin tanının laboratuvar sonuçları ile ortaya çıktığını bildirirken, hastalığın kesin tanısının kan, karaciğer, mide içeriği ya da yemden numune alınarak laboratuvarda incelenmesi sonucu mümkün olduğunu açıkladı. Kutlu “Botilismus hastalığından korunmak için dikkatli olmalı, hayvanlarının hastalığa yakalanmadan önce aşılanması sağlamaları gerekmektedir. Hastalığın kontrolünde aşılama önemlidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı