REKLAMI GEÇ

Tarlada ürettiği lavantalardan, kendi kurduğu küçük laboratuvarında yağını ve suyunu elde ediyor

Tarlada ürettiği lavantalardan, kendi kurduğu küçük laboratuvarında yağını ve suyunu elde ediyor

Acıpayam’ın Akalan Mahallesi’nde akrabalarıyla hisseli atıl vaziyetteki tarlayı lavanta bahçesine dönüştüren İbrahim Altıntaş, tarlada varil ve dev düdüklü kazan ile kurduğu laboratuarında da lavanta yağı ve suyunu üretiyor. Otobüsünü de karavana dönüştüren Altıntaş, teknoloji ve şehir hayatından uzak bir şekilde adeta ‘Robinson’ hayatı yaşıyor.

Ayhan Akar / DENİZLİHABER / 7 Eylül 2017 Perşembe, 10:16

Üç yıl önce tarıma atılma isteğiyle anavatanı Fransa olan lavanta bitkisi ile tanışan Acıpayamlı bir çocuk babası İbrahim Altıntaş, bu bitki türüne olan ilgisini üst seviyelere taşıyarak kendine küçük bir üretim kompleksi kurdu. Akrabaları ile hisseli olan, çam ormanlarıyla çevrili 5 dönümlük tarlada kendine farklı bir hayat kuran Altıntaş, şehir hayatından ve teknolojiden uzaklaşarak lavanta üretimine başladı, tarlada kurduğu küçük laboratuarında da bu bitkinin suyunu ve yağını üretti.

Asıl mesleği elektrik ve güneş panelleri imalatı olan İbrahim Altıntaş, 5 yıl önce tarım sektörüne atılmak istedi ve araştırmalara başladı. Üç yıl önce Burdur’daki bir dostunun tavsiyesi ile lavanta bitkisiyle tanışan Altıntaş üretim yapmak için akrabalarıyla hisseli olan ve atıl vaziyetteki çam ormanlarıyla çevrili tarlayı seçti.

TOPLADIĞI ÜRÜNLERİ BİR YANDAN YAĞ VE SUYA DÖNÜŞTÜRÜYOR
Edindiği tecrübeler sonunda 5 bin fidan lavanta yetiştiren Altıntaş, girişimci yapısı sayesinde lavanta suyu ve yağını da üretmek için harekete geçti. Projesini kendisinin yaptığı mini laboratuar ve üretim tesisini kurmak içim maddi kaynağı bulunmaya Altıntaş, çevreden elde ettiği varillerden yakma kazanı ve depolama tankını imal etti, bir miktar para harcayarak da düdüklü kazanını yaptırdı. Şimdi Altıntaş tarlasında bir yandan ürettiği lavantaları toplarken, bir yandan da bacası tüten küçük imalathanesinde lavanta suyu ve yağını çıkararak yakın gelecekte bunu paraya dönüştürmeyi amaçlıyor.
Şu anda sadece lavanta çiçeği ve kökünü satarak gelir elde eden, ürettiği su ve yağını ise sadece dost ve akrabalarına dağıtan İbrahim Altıntaş, üretimi standartlara ulaştığında da piyasaya girip markalaşmayı amaçlıyor.

‘ROBİNSON’ HAYATI YAŞIYOR
Lavanta üretimi yaptığı 5 dönümlük tarlanın yanında bulunan ormanlık alanda otobüsünü karavana dönüştüren, güneş panelleri ile kendi elektrik üretimini yapan ve şehir hayatından, teknolojiden uzak bir yaşam kuran Altıntaş, sofrasına koyacağı gıdaların üretimini de tarlasında kendisi yapıyor. Doğayla ve hayvanlarla barışık bir hayat yaşayan Altıntaş’a Akalanlılar ve yakınları ‘yerli Robinson’ diyor.

“LAVANTA ÜRETİMİ TEŞVİK EDİLMELİ”
Denizli’de 90 dekara yakın alanda lavanta üretimi yapıldığını, bu miktarın katlanarak modern bir üretim tesisi kurulması gerektiğini belirten İbrahim Altıntaş, “Lavanta bitkisi yaygınlaşması gereken, maliyet ve yetiştirme bakımından en az emek isteyen bir bitki. Yaz aylarında sıcak, kış aylarında don ve benzeri afetlerden etkilenmez. Domuzların yeme ihtimali yok. Yetiştiği alanda zararlı bitkileri barındırmaz. İlaçlama gerektirmez ve en çorak arazilerde bile yetişir. Ayrıca Acıpayam’a yakın olan Isparta’da işleme tesisleri mevcut. Ve pazar sorunu yok. Ben Acıpayam çevresinde çiftçilerimizi bu konuda bilgilendirip teşvik ederek lavanta üretiminin yaygınlaşması için çaba harcıyorum. Çevremde bilgilendirdiğim bazı dostlarımız benim de desteğimle üretime başlıyorlar” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı