Denizli hayvancılık sektöründe de başa oynuyor

Denizli’de büyükbaş havyan sayısı 10 yılda yüzde 207 arttı. Ülke genelindeki bakanlık onaylı 12 süt çiftliğinden 5’i Denizli’de. Kentte yılda 3 bin ton kırmızı et, 410 milyon yumurta, 8 bin ton beyaz et, 3 bin 600 ton alabalık ve bin ton bal üretiliyor.
/ DENİZLİHABER / 8 Kasım 2012 Perşembe, 14:04
Denizli Valiliği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen “Hayvancılık Sektörü Değerlendirme Toplantısı” Ticaret Odasında yapıldı. Toplantıda, hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren kurum ve kişilerin sorunları dinlendi.
Toplantıya, Vali Abdülkadir Demir, Vali Yardımcısı Abdullah Acar, Kaymakamlar, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, TKDK İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, TARSİM Bölge Koordinatörü Fahri Yıldırım ile sektör alanında faaliyet gösteren oda, birlik, kooperatif temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Türkiye’de hayvancılık sektöründe son yıllarda önemli gelişmelerin yaşandığını, bu gelişmelerin Denizli’de de görüldüğünü ifade ederek, “Türk Tarımı, son yıllarda ileri düzeyde teknik ve teknoloji kullanımını ön planda tutarak ve kullanarak gelişmiş ülkelerle rekabet edebilir duruma gelmiştir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüğü ve diğer ilgili birimlerin vermiş olduğu hizmetler ve destekler sonucu gerek bölgesel gerekse ulusal boyutta çok önemli rakamlara ulaşılmıştır. İlimizde bitkisel üretimin yanı sıra hayvansal üretimde de özellikle büyükbaş süt sığırcılığında önemli gelişmeler olmuştur” dedi.
İlimizde büyükbaş süt sığırcılığının geliştirilmesinde önemli gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Vali Demir, “Hayvancılığın alt yapısı olan yem bitkisi ekilişlerindeki artış oranları, çayır ve mera ıslah çalışmaları, yeni uygulamaya konulan projeler, valiliğimiz il özel idare bütçesinden sağlanan imkânlar, Bakanlığımızca hayvancılık kararnamesi kapsamında yapılan desteklemeler, Denizli Belediyemizin destek verdiği Ticaret Borsamızın işletmeciliğinde olan her türlü ihtiyaca cevap verebilen canlı hayvan borsasının aktivitesi, kurulan süt soğutma ve süt işleme tesisleri ilimizdeki büyükbaş süt sığırcılığının gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Özellikle ilimizde 2003 yılı ile 2012 yılları arasında büyükbaş hayvan sayısında yüzde 207‘lik artış sağlanmıştır. Dolayısıyla bu artış ilimizi et ve süt üretiminde rekabet edebilir konuma getirmiştir. Mevcut hayvanlarımızın sağlığının korunması, hayvan ve hayvansal ürünlerden insanlara ve hayvanlara geçen hastalıkların önlenmesi amacıyla il çapında uygulanan programlar, hayvancılık desteklemeleri ve suni tohumlama uygulamaları Bakanlığımızca Türkiye genelinde örnek gösterilen çalışmalardır” diye konuştu.
Ülke genelindeki 12 adet bakanlık onaylı süt çiftliğinden 5’inin Denizli’de bulunduğunu söyleyen Vali Demir, konuşmasında şu görüşlere yer verdi; “Türkiye genelinde 12 adet Bakanlık onaylı süt çiftliği bulunmaktadır. Bu çiftliklerden 5 tanesi ilimizdedir. Onaylı süt çiftliklerinden süt alıp işleyen firmalar ürünlerini tercihli olarak tüm dünya ülkelerine kolaylıkla pazarlayabilmektedirler. İlimiz kırmızı et üretimi yaklaşık 3.050 tondur. Denizli’de büyükbaş hayvancılığın yanında kanatlı hayvan sektörü de gelişmiştir. Yıllık 410 milyon yumurta ve 8 bin 341 ton beyaz et üretilmektedir. Diğer yandan neredeyse sıfırdan var olan balıkçılık sektörü ilimizin yüz akıdır. Yıllık alabalık üretimimiz 3 bin 600 ton olup, Avrupa’ya ihraç edilebilir hale gelinmiştir. Bunun yanında yıllık 1.000 ton bal üretimiyle arıcılık sektöründe de önemli bir konumdayız. İlimizde bakanlık ve valiliğimizin destekleri ayrıca özel sektör yatırımlarıyla ilimiz merkez ve ilçelerinde önemli tesisler kurulmaya başlamıştır. İlimiz ileriki yıllarda Türkiye’nin önemli gıda ve hayvancılık merkezlerinden biri haline gelecektir. Ülke olarak tarımsal üretimdeki hedefimiz sadece kendine yeter bir üretim ülkesi olmaktan ziyade tüm dünyaya yüksek katma değerli gıda ve gıda teknolojisi satabilir hale gelmek olmalıdır. Türkiye’nin böyle bir potansiyeli vardır bu hedefin içinde yer alacak illerden birisi de Denizli’dir. Başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz olmak üzere; üniversitemiz, bilim adamları, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, odalarımız ve tüm paydaşlarımızla el ele vererek birlik ve beraberlik içerisinde Denizli’de tarım ve hayvancılık sektörünü ileriye taşıyacak birçok atılımları gerçekleştirebileceğimize inanıyorum” dedi.