REKLAMI GEÇ

Denizli tarımının yükselen değeri meyvecilik

Denizli tarımının yükselen değeri meyvecilik

Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, son 5 yıl içinde meyveciliğe yönelik uygulanan projeler sayesinde, Denizli’de toplam 48 bin 368 dekar yeni meyve bahçesi tesis edildiğini belirterek, meyveciliğe yönelik desteklerin süreceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 10 Ocak 2009 Cumartesi, 01:00

Üreticilerine, birim alandan yüksek gelir getiren önemli bir bitkisel üretim kolu olan meyvecilik, Denizli’de artıyor. Tarım İl Müdürlüğü, Denizli’de yaptığı çalışmalarla meyveciliğe destek oluyor. Bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Denizli Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, 2003’ten bu yana, İl Özel İdare Müdürlüğü’nün desteği ile ‘Yarı Bedelli Meyve Fidanı Dağıtımı’ projesinin uygulandığını belirtti. Gülsever, “Bu çerçevede il müdürlüğümüz tarafından, Denizli merkez ve ilçelerimizde son beş yıl içerisinde, yaklaşık 5 bin üreticimize, değişik tür ve çeşitlerde 749 bin 882 adet meyve fidanı dağıtıldı. 2008 yılında ilkbahar ve güz dönemi dikim mevsimlerinde ise 136 bin 620 adet sertifikalı meyve fidanı yarı bedelli olarak dağıtıldı. Son beş yıl içerisinde, yalnızca müdürlüğümüzün doğrudan teşvikleri neticesinde, il genelinde yaklaşık 25 bin dekar yeni meyve bahçesi tesis edildi” dedi. Gülsever, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın, 2005 yılında başlattığı ‘Sertifikalı Fidan Desteği’ projesi çerçevesinde de Denizli’deki çiftçilerin bu projeden faydalandırıldığını ve bu proje ile bugüne kadar tesis edilen meyve bahçesi miktarının 23 bin 368 dekar olduğunu söyledi.

Meyvecilikle ilgili uygulanan projeler sayesinde, son 5 yıl içinde Denizli’de toplam 48 bin 368 dekar yeni meyve bahçesi kurulduğunu söyleyen Gülsever, “İlimizin toplam meyve dikili alanları 189 bin 640 dekar olduğu düşünüldüğünde ise son beş yılda ilimizde yapılan desteklemelerle meyve dikili sahalarımızın yaklaşık yüzde 34 oranında arttığı görülüyor” dedi.

İl ve ilçe müdürlükleri bünyesinde bulunan teknik elemanların, fidan dağıtımı sırasında üreticilere; dikim öncesi fidanların muhafazası, dikim şekli, dikim sırasındaki işlemler ve daha sonra bahçelerde yapılacak bakımlarla ilgili bilgiler verdiğini belirten Gülsever, meyvecilik sektörünün gelişmesinin en önemli etkenlerinden birinin de tarım-sanayi entegrasyonunun sağlanması olduğunu söyledi. Gülsever, “Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalarda eksikliği görülen konularda, kooperatifler eliyle Çivril-Emirhisar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde Elma Tasnif ve Ambalajlama Tesisi, Çivril-Gümüşsu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde Kiraz Soğutma, Boylama ve Ambalajlama Tesisi, Kale-Gökçeören Tarımsal Kalkınma Tesisi Kooperatifi bünyesinde Zeytinyağı Üretim Tesisi kurdurulmuştur. Özellikle gıda sanayisine hammadde sağlamasının yanı sıra, önemli miktarı doğrudan ihracata konu olan meyvecilik sektörünün, 200 metreden 1500 metreye kadar değişik rakım ve ekolojilere sahip olan ilimizde, tarım alanlarındaki payının arttırılması için Tarım İl Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalar bugün olduğu gibi bundan sonrada artarak devam edecektir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı