REKLAMI GEÇ

Denizli tarımsal üretimde kuraklıktan en fazla etkilenen iller arasında

Denizli tarımsal üretimde kuraklıktan en fazla etkilenen iller arasında

DOÇEV, yağışların yüzde 80 azaldığı Denizli’nin, tarımsal üretimi kuraklıktan en fazla etkilenen iller arasında yer aldığını bildirdi. Tarımda vahşi sulamanın yer altı sularını azalttığına dikkat çeken DOÇEV, mevcut su kaynaklarının da etkin kullanılamadığını ifade etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Haziran 2021 Pazartesi, 15:02

Doğa ve Çevre Koruma Vakfı (DOÇEV), yaptığı yazılı açıklamayla Denizli’deki kuraklığın büyüklüğüne dikkat çekti. Açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü İklim ve Zirai Meteoroloji Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı raporlara göre, sıcaklıklarda artışlar, yağışlarda düşüşler olduğu, son 3 aylık yağışların ise ülke genelinde normale göre ortalama yüzde 48 düştüğünün görüldüğü belirtildi. Denizli’nin yağışların yüzde 80 azalmasıyla tarımsal üretimi kuraklıktan en fazla etkilenen iller arasında yer aldığı aktarıldı.

GÖLLER KURUYOR
Büyük Menderes Nehri’nin suyunun azalması sonucu çiftçinin geleceğinden endişe duyduğunun kaydedildiği açıklamada, Çal’da bir zamanlar doğal güzelliğiyle anılan ve göçmen kuşların uğrak yeri olan Beylerli Gölü’nün de tamamen kuruduğuna dikkat çekildi.

SUYUN ÇEKİLDİĞİ ALAN TARLA OLDU
DOÇEV, Çivril’deki Işıklı Gölü son yılların en az su seviyesinde olduğunu ve suyu çekilen alanların köylüler tarafından tarla olarak kullanıldığını hatırlattı.

Dalaman Çayı’nın da kuraklığın yanı sıra kirlilik kıskacında olduğunun belirtildiği açıklamada, üreticinin tedirgin olduğu, Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan’ın ise “Dalaman Çayı’nı Kaybediyoruz” yakarışı ile çaresiz olduğu ifade edildi.

Türkiye’nin en temiz ve doğal potasyumuna sahip Acıgöl’ün kuraklık ve bilinçsiz su tüketimi ile can çekiştiğinin aktarıldığı açıklamada, Pamukkale ve Merkezefendi kırsalındaki hububatın güneşten yandığı belirtildi.

VAHŞİ SULAMA YERALTI SULARINI AZALTIYOR
Tarımda vahşi sulamanın yer altı sularını azalttığı ifade edilen açıklamada, suyun yaklaşık 70’inin tarımda kullanıldığı, devletin bu yöndeki alternatif uygulama ve teşviklerinin yetersiz kaldığı ve mevcut su kaynaklarının etkin kullanılamadığına dikkat çekildi.

TARIMDAKİ SU SORUNU HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR
Tarımdaki su sorununun her geçen gün büyüdüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Suyun etkin kullanılamaması nedeniyle, hem gereksiz su sarfiyatı olmakta hem de üretim artırılamamaktadır. Başta damlama sulama sistemi olmak üzere, yeni sistemler uygulanarak suyun etkin kullanımı sağlanmalı, bu tür uygulamalara verilen destekler artırılmalıdır. Yatırım projeleri bölgenin tarımsal üretim yapısına dikkate alınarak yapılmalıdır” denildi.

Yorumlar

eren20   -  Bağlantı 8 Haziran 2021, 09:40

İnsanoğlu paranın zamanı geldiğinde yenilecek birşey olmadığını çok acı bir şekilde anlayacak.İlk önce şu zenginlerin sanayi tesisleri denetim altına alınmalı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı