REKLAMI GEÇ

1,2 milyar Euro’luk hatırlatma

1,2 milyar Euro’luk hatırlatma

TKDK İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, 42 il koordinatörlüğü olduğunu ve AB destek fonlarından 1.2 milyar Euro dağıtılacağını belirtti.

/ DENİZLİHABER / 31 Mart 2013 Pazar, 11:00

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Denizli İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, kırsal kalkınmaya ayırdıkları TKDK ve İPARD hibe desteklerini anlattı.

Ümit Dağdeviren “Avrupa Birliği tarafından tarım sektörü ve kırsal alanda ülkemize sağlanacak desteklerin çerçevesini çizen Kırsal Kalkınma Programı Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 2008 yılında onaylanarak uygulanmaya başlandı. IPARD Programı, kırsal alanda sadece tarım ve hayvancılık değil, çevre, turizm ve sanayi gibi oldukça geniş bir yelpazeyi kapsayan faaliyetlerin çeşitlendirilmesi, istihdamın artırılması ve yerel kalkınma stratejilerinin harekete geçirilmesini amaçlayan bütüncül bir yaklaşımı benimsemekte. Programa dahil 42 ilde kullanılacak olan toplam hibe tutarı yaklaşık 1,2 milyar Euro olup il bazında herhangi bir bütçe sınırlaması bulunmuyor” dedi.

“HİBEYİ HAK EDEN HİBESİNE 90 GÜNDE KAVUŞACAK”
Proje takviminden bahseden Dağdeviren, Akreditasyonun son aşamasında olduklarını ve proje kabullerini bitirdiklerini söyledi. Yaklaşık 1 ay değerlendirme sürecinin olacağını belirten Dağdeviren, “Haziran ayı içerisinde kurum merkezi geçen projeleri internet sitesinde yayınlanacak. Daha sonra biz müteşebbislerimizi projeleri için sözleşmeye davet edeceğiz. 3-4 ay yatırım süresi boyunca yatırımlarını tamamlayacaklar. Örneğin bu takvim ekim ayına kadar dayandı, yatırımlarını bitirdiler tamamen, uzman arkadaşlar yerinde kontroller yaptılar. Bu şekilde kontrollerimiz olacak. Akabinde yatırımın bitmesine müteakiben yüzde kaç hibeyi hak ettiyse 90 gün içinde nakit bize verdikleri hesap numarasına hibeleri olacak” diye konuştu.

“KDV’DEN MUAF BİR KURUMUZ”
Dağdeviren “Hibeler deyince devasa paralardan bahsediyoruz. 5 bin Euro’dan tutun 3 milyon Euro’ya kadar bir projeyle müteşebbisler bize geldiğinde harcadıkları bedelin yüzde 50’sini net olarak alıyorlar. Yüzde 65’e kadar çıkıyor. Özellikle sığırla, koyunla, kanatlıyla yapılan et süt üretimine yönelik işletmelerde bu rakamlar yüzde 65’e kadar çıkıyor. Ayrıca, biz KDV’den muaf bir kurumuz. Yüzde 18 KDV ne inşaatta, ne makine alımlarında ödenmiyor” dedi.

“DERDİMİZ YENİ EKMEK KAPILARI AÇMAK”
Programında sosyal tarafının da önemli olduğunu belirten Dağdeviren “Bizim için önemli olan bu şurada yatırımcı kazanıyor. Hareket eden, birkaç adım bize atan projelerini yapan kazanacak” dedi. Kurum olarak bu işin sosyal boyutunda olduklarını belirten Dağdeviren, “Kırsaldan kente göç önlenecek, Kırsala yapılan yatırımlar daha fazla hibe fonuna sahip oluyor. Derdimiz yeni ekmek kapıları açmak” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı