REKLAMI GEÇ

TKDK’dan traktör desteği

TKDK’dan traktör desteği

TKDK Denizli İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, yatırımcı Eşref Kahraman ile tıbbi ve aromatik bitki üretimi yapmak için temin edeceği traktör, römork, tırmık makinesi ve pulluk alımı üzerine sözleşme imzaladı.

/ DENİZLİHABER / 5 Eylül 2013 Perşembe, 13:44

Denizli TKDK hizmet binasında gerçekleşen imza töreninde İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren proje hakkında bilgi verdi. Aslen Çardak Beylerli’li olan ve tıbbi ve aromatik bitki üretimi amaçlı yatırımını Bozkurt İlçesinde yapacak olan Eşref Kahraman’ın toplam 40 dekara kadar araziden 3000 kg anason, 1500 kg haşhaş tanesi, 1500 kg haşhaş kapsülü, 3000 kg kimyon elde edeceğini ifade eden Dağdeviren, toplam proje tutarının 75.114 TL olduğunu, yatırımın tamamlanmasına müteakip yatırımcının %50 oranında karşılıksız hibe alarak destekleneceğini söyledi.

Denizli ilinin tıbbi ve aromatik bitkiler üretimi konusunda Türkiye de çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Dağdeviren, TKDK Denizli İl Koordinatörlüğüne proje başvurusunda bulunan ve önümüzdeki başvuru dönemleri için proje hazırlığı olan tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında bilgiler aktardı. Sonrasında Denizli ilinin Türkiye içerisinde üretiminde 1. Sırada yer aldığı kekik ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

Denizli TKDK olarak tıbbi ve aromatik bitki üretiminde özellikle kekik, haşhaş, kimyon, anason, susam, hünnap, sarımsak, aspir ve adaçayı konularında talepler olduğunu ifade eden Dağdeviren, önümüzdeki süreçte ürün çeşitliliğinin daha da artmasını beklediğini Denizli ilinin bu potansiyele ve farklı ürün üretebilecek toprak yapısına sahip olduğunu söyledi.

Sözleşme imzalanan yatırım konusu ile ilgili de bilgiler aktaran Denizli TKDK İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, kekik üretiminde Dünya da söz sahibi Türkiye, Türkiye de de söz sahibi Denizli ilimizdir dedi ve rakamlarla ifade etti: “Türkiye’de dünya kekik üretiminin yüzde 70’inin, Denizli ise Türkiye üretiminin yüzde 80’inin gerçekleştirmektedir.” Kekiğin, ekonomik değeri giderek yükselen bir ürün olduğunu ifade eden Dağdeviren, Denizli’de geçen yıl 71 bin 400 dekar alanda 12 bin ton kekik üretimi yapıldığını, kentin kekikten gelirinin 50 milyon liraya ulaştığını belirtti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı