Kurban alırken neye dikkat etmeli?

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, kurbanlıkların veteriner hekimler kontrolünde alınmasının, sağlıklı bir et elde etmek olarak ortaya çıkacağını söyledi.
/ DENİZLİHABER / 22 Ekim 2012 Pazartesi, 14:31
Kurban Bayramına sayılı günlerin kaldığını, bu nedenle kurbanlık alınırken dikkat edilmesi gereken hususları açıklayan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider “Sağlık sıhhat içinde bayramınızı geçirmek için kurban açısından bazı önemli hususlara dikkat etmemiz gerekmektedir. Satın alınan hayvanlar kurbana kadar sakin ortamlarda, iyi barınaklarda, normal beslenme alışkanlıklarında bakılmalıdır. Kesim öncesinde 24 saat sadece su vererek dinlendirdiğimiz hayvanlarımızı nahoş görüntülere sebep olmadan, hayvanlara eziyet etmeden, asgari teknik ve hijyenik şartları taşıyan yerlerde kesmeliyiz. Bu konuda Veteriner Hekim Kontrolünün olduğu ruhsatlı mezbahalar ve Kurban Komisyonunca belirlenen kesim yerleri tercih edilmelidir. Ayrıca kesim yeri temiz olmalı ve akarsu bulunmalıdır. Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence – eziyet edilmemelidir. Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır. İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Yutak boşaltılmalı, mide- bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı, hasta ve süt bulunan memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır” dedi.
Uzakgider “Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmelidir. Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır. Kurban atıkları çöp varillerine ve gelişi güzel çevreye atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmelidir. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir. Kesim sonrasında doku ve organlarda lezyon, şişlik, kötü koku ve anormal bir görüntü tespit edildiğinde et tüketilmeden önce mutlak surette bir Veteriner Hekime gösterilmelidir. Kasaplık bir hayvan kesimi sonucunda elde edilen değerin yüzde 70 ‘ini et yüzde 20‘ sini sakatat,yüzde10‘unu da deri oluşturmaktadır. Kontrollü kesimler sonucu elde edilen deri miktarı Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre yıllık yaklaşık 10 Milyon adettir. Kontrolsüz kesimlerin yapıldığı Kurban Bayramlarında ise 3,5 – 4 Milyon adet derinin elde edildiği tahmin edilmektedir. Kurbanlık hayvan kesimlerinde kesici ve yüzücülerin bu işte usta olmaması, kullanılan alet ve ekipmanların yetersizliği, kesim yerlerinde yeterli teknik ve hijyenik şartların bulunmamasından dolayı kusurlu diye isimlendirdiğimiz deriler elde edilmekte, derilerdeki fireler artmakta ve kalite düşmektedir. Kurbanlık hayvanların kesimleri sonucunda elde edilen ham deriler zamanında ve yeterli düzeyde tuzlanmadıklarından oluşan kokuşmaya bağlı olarak ham deri kayıpları artmaktadır. Bu da doğal olarak ekonomik kayba sebep olmaktadır. Sonuç olarak tüketiciler kurban bayramında sağlıklı bir et elde edebilmeleri için, kurbanlıkhayvanla rını Veteriner Hekim kontrolünde satış yapan yerlerden almalı, kesimleri bu konuda ehliyetli kimselere (tercihen mezbahalarda) yaptırmalı, kesim sırasında ve sonrasında hijyenik kurallara uymalı, artık organ ve dokular gelişi güzel atılarak halk ve çevre sağlığı tehdit edilmemeli, etlerin olgunlaşmasından (kesimden sonra 12 – 24 saat bekledikten) sonra tüketilmeli ve etler soğukta muhafaza edilmelidir” diye konuştu.