REKLAMI GEÇ

Denizli yine desteksiz…

Denizli, Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı dışında bırakıldı. DSO Başkanı Müjdat Keçeci, henüz program kapsamına alınan illerin henüz tam kesinleşmediğini belirtti. Keçeci, Denizli milletvekillerine ve Tarım Bakanı Eker’e çağrı yaparak, Denizli’nin de program kapsamına alınmasını için gerekli girişimlerin yapılmasını istedi.

/ DENİZLİHABER / 11 Eylül 2007 Salı, 00:00

Teşvik kapsamına alınmaması nedeniyle, büyük yatırım kaybına uğrayan Denizli, yine bir destek kapsamı dışında tutuldu. Adeta ülkede verilen tüm desteklerden adeta yoksun bırakılan Denizli, bu kez de Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı dışında bırakıldı. Üstelik, yine Denizli’nin komşuları olan Afyon ve Uşak, Süt ve Süt Ürünleri Destek Programı kapsamına alındı. Durumu, ‘Kabul edilemez’ olarak nitelendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, harekete geçti. Keçeci, Denizli milletvekillerine ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’e birer mektup yazarak durumun düzeltilmesini istedi.

Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı hakkında bilgi veren DSO Başkanı Keçeci, “AB’ye katılım öncesi mali yardımlar kapsamında yürütülen ‘Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı’ (IPARD) kapsamında (1) süt ve süt ürünleri, (2) meyve ve sebze, (3) et ve et ürünleri, (4) su ürünleri sektörlerinin desteklenmesine öncelik tanınmıştır. Öncelik tanınan bu 4 sektörden 3’ünün Denizli ekonomisinde önemli yeri vardır. 4. sektör olan et ve et ürünlerinde ise, yöremizdeki süt hayvancılığına dayalı olarak yürütülen büyük yatırımlar tamamlandığında, kaçınılmaz olarak büyük bir patlama yaşanacaktır. Dolayısıyla Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı tarafından mali katkı yapılan alanlar ya Denizli’nin önde gelen sektörlerindendir ya da en çok gelecek vaat eden sektörleri arasında başı çekmektedirler. Ne var ki Denizlimize, söz konusu destek programında yer verilmediğini üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Denizli dışarıda tutulurken, sözgelimi ‘Süt ve Süt Ürünleri Destek Programı’ kapsamında aralarında Ankara, Konya, Eskişehir, Kayseri, Afyon, Uşak gibi 28 il yer almaktadır. Hibe miktarı yüzde 50 olan bu program ile 400 bin euroya kadar mali destek verilmektedir. Meyve ve sebze, su ürünleri ve et ve et ürünlerine yönelik destek programları için de aynısı, hatta fazlası geçerlidir. Her ne hikmetse Denizli, Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı dahilindeki sektörlerin tamamının dışında tutulmuştur” dedi.

Denizli için henüz geç kalınmadığını, 2008’de uygulamaya konulması öngörülen program kapsamına alınan illere henüz son şeklinin verilmediğini belirten Keçeci, “Hatadan geri dönülmesi için zaman vardır. Yazdığımız mektupla Denizli milletvekillerimizi bu hatanın düzeltilmesi için birlikte hareket ederek, Denizli’nin Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı kapsamına alınması için gereğinin yapılması konusunda göreve davet ettik” diye konuştu.

Keçeci, yapılan haksız uygulamanın, açık bir ayrımcılık değilse bile en hafifinden Denizli  tarım ve hayvancılık sektörünün önem ve potansiyelinin göz ardı edilmesi olduğunu söyledi. Keçeci, “Denizli Türkiye’nin önde gelen sanayi kentlerindendir. Ama aynı zamanda bir tarım ve hayvancılık kentidir de. Üstelik son dönemdeki yatırımlar dikkate alındığında, ilimiz tarım ve hayvancılık bakımından gerçek bir cazibe merkezine dönüşmüştür. Bu yatırım coşkusunun, eldeki her türlü araç kullanılarak desteklenmesi gerekir, caydırılması değil. İnsan sormadan edemiyor: Tarım ve hayvancılıkta Bursa, Antalya, Konya desteği hak ediyor da, Denizli hak etmiyor mu?” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı