2. Şarap Sempozyumu Sonbahar’da

TMMOB’ne bağlı Gıda Mühendisleri, Kimya Mühendisleri ve Ziraat Mühendisleri Odaları Denizli Şube ve temsilcilikleri tarafından organize edilen Denizli Şarap Sempozyumu 2. kez yapılıyor. Hazırlıkları devam eden, ulusal nitelikte düşünülen ve ilgili odaların yanı sıra Pamukkale Üniversitesi, sektör temsilcileri, Tarım Bakanlığı ve TAPDK tarafından desteklenen sempozyum, 2013 yılı sonbaharında yapılacak.
/ DENİZLİHABER / 25 Mart 2013 Pazartesi, 13:49
Denizli 2. Ulusal Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu için geri sayım başladı.
İlk olarak 2008 yılında Pamukkale Üniversitesinde yapılan sempozyum, TMMOB’ne bağlı Gıda Mühendisleri Odası Denizli Temsilciliği, Kimya Mühendisleri Odası Denizli Temsilciliği ve Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi tarafından 2. kez düzenlenmek üzere hazırlıkları devam ediyor. Tarım Bakanlığı, Pamukkale Üniversitesi, TAPDK ve şarap sektörü temsilcileri tarafından desteklenen sempozyum 31 Ekim – 2/2 Kasım 2013 tarihlerinde yapılacak.
Konu ile ilgili olarak yapılan 2. Danışma Kurulu toplantısı Şiir Otel’de gerçekleşti. Toplantıya AKP Milletvekili Mehmet Yüksel ve CHP Milletvekili İlhan Cihaner’in yanısıra TAPDK, Tarım Bakanlığı uzmanları, Ankara, İstanbul, İzmir ve Çukurova’dan sektör temsilcilerinin yanı sıra çeşitli üniversitelerden bilim insanları ve oda temsilcileri katıldı.
Toplantı için ilk söz alan Milletvekili Mehmet Yüksel oldu. Yüksel yaptığı konuşmada, Çal, Güney ve Bekilli’nin içinde yer aldığı bölgenin üzün yetiştiriciliğinde kaliteyi yükseltmek ve yeni dikim alanları hazırlamak üzere beş yıllık bir planlama yapıldığını, bu çalışma için Ziraat Odaları ve üreticinin desteğinin sağlandığını, hükümet olarak kendilerinin de aynı desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.
Yüksel’in ardından söz alan CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Sektörün vergi yükü ve diğer sorunları bulunduğunu, bu sorunların çözümünde sempozyumun yararlı olması gerektiği, sektöre dönük olarak yıllardır sürdürülen sistemli saldırıların, ancak örgütlü üretici ve onların mücadelesi ile geriletilebileceğinin altını çizdi.
İlk konuşmalar sonrası toplantı gündem maddelerine geçildi.
Sempozyum oturum ve bildiri başlıklarının tartışıldığı Sempozyum danışma kurulu toplantısı, şarap firmalarınca sağlanan şarap tadımı ile sona erdi.
Oturum boyunca tartışılan konular toplam 6 başlık ve alt başlıklar halinde belirlendi.
Bağcılık ve şarapçılık konularının birlikte ele alındığı başlıklar şöyle:
1.Sürdürülebilir Bağcılık, 2. Sürdürülebilir Şarapçılık, 3. Tanıtım ve Pazarlama, 4. Sektörde Ulusal ve Uluslararası Politikalar, 5. Uygulamalı Şarap tadımı ve 6. Çalıştay-Panel Konuları.
2013 yılı 31 Ekim-1/2 Kasım tarihlerinde düzenlenmesi öngörülen Sempozyum ile ilgili olarak yürütme kurulu üyelerinden Kimya Mühendisi Ömer Duysal, “İlkini 2008 yılında düzenlediğimiz sempozyum, bilim insanlarından gelen talepler ve sektörün ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılacaktır. Böyle bir sempozyum için Denizli önemli bir merkezdir. Büyüklü-küçüklü 30’u aşkın şarap işletmesi bölgemizde faaliyet göstermektedir. Şaraplık bağ ve üzüm üretiminde kalitenin yükselmesi bu işletmelerin şarap üretimini de ulusal ve uluslararası kalite düzeyine yükseltecektir. Sempozyum önce bu açıdan çok önemlidir. Bölge şaraplık üzüm üretiminin yoğunlaştığı Güney, Bekilli ve Çal bölgesi hala hak ettiği potansiyel değere sahip değildir. Sempozyum bu bölgemizin ulusal ve uluslararası düzeyde tanınması için de vesile olacaktır” dedi.
Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak olan sempozyum sonunda, içinde ulusal ve uluslararası tadımcıların yer aldığı bir tadım seremonisi gerçekleştirilecek.