REKLAMI GEÇ

“Denizli’de 5 adet onaylı süt çiftliği var”

“Denizli’de 5 adet onaylı süt çiftliği var”

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Gülsever, Denizli’de, Avrupa Birliği’nin belirlediği kriterlere uygun 5 adet onaylı süt çiftliği bulunduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 25 Temmuz 2011 Pazartesi, 16:21

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün toplantı salonunda, büyük baş hayvancılık işletme sahipleri, Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği üyeleri, tarımsal kalkınma kooperatif başkanları ve ilimizden süt alan süt işleme tesisi sorumlularının katılımıyla, ‘hastalıktan ari işletme ve onaylı süt çiftliklerinin sayısının arttırılması’ konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yusuf Gülsever, Denizli’deki hayvancılık ve süt üretimi konusunda, katılımcılara ayrıntılı olarak bilgi verdi.

Yusuf Gülsever, “İlimizde özellikle büyükbaş süt sığırcılığında önemli mesafeler almıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalar ve desteklemeler sayesinde, büyükbaş hayvan varlığımız 2003 yılı sonunda 79 bin 422 baş iken 2011 temmuz ayında 201 bin 120 başa çıkmıştır. İlimizde 2002 yılında süt üretimi 143 bin 700 ton iken 2010 yılında 459 bin 438 tona çıkarılmıştır. Üretilen sütler ilimizde ve çevre illerde faaliyet gösteren işletmelerce satın alınarak işlenmektedir. Ahırların tamamına yakını, modernize olmuştur. Damızlık hayvan üretiminde ve satışında Türkiye’de söz sahibiyiz. 2002 yılında 225 bin ton olan kaba yem üretimimiz, Bakanlık ve İl Özel İdare bütçesinden sağlanan imkanlarla, 599 bin 835 tona çıkartılarak, yüzde 166 oranında bir artış sağlanmıştır. İlimiz, hayvan yetiştiricilerimize, anaç sığır desteklemesinde 31 milyon 959 bin 785 TL ödeyerek, Türkiye’de dördüncü, buzağı desteklemesinde de 2 milyon 100 bin 180 TL ödeyerek beşinci sırada yer almaktadır. Salgın hastalıklarla mücadele kapsamında şap, brusella, koyun keçi çiçek, ppr hastalıklarına karşı hayvan varlığımız aşılanarak korunmaktadır. Aşılama çalışmaları yıl boyu devam etmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce 2011 yılının ilk altı ayında toplam 666 bin 97 aşı yapılarak, önemli bir sağlık hizmeti sağlanmıştır. İlimizde hayvan varlığımız kayıt altına alınmış olup yeni doğanlarda kayıt çalışmaları devam etmektedir. İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinde çalışan 81 veteriner hekim, 23 veteriner sağlık teknisyeni, 10 veteriner sağlık teknikeri ile sağlık hizmeti verilmektedir. Ayrıca 127 veteriner hekim, 3 veteriner sağlık teknisyeni serbest olarak ve 244 personel de özel ve resmi hayvan sağlığı hizmetlerinde çalışmaktadır. İlimizde hastalıktan ari işletme sayısı 2010 yılında 13 iken, 2011 yılında 11 işletme daha başvuruda bulunmuş, işletmelerde test çalışmaları son aşamaya gelinmiştir. Hastalıktan ari işletmelerde, buzağı dahil tüm hayvanlar için hayvan başına 300 TL destekleme yapılmaktadır. Ayrıca anaç hayvan desteği dışında, bu işletmeler buzağı desteği, aşı desteği ve diğer tüm desteklemelerden de faydalanmaktadırlar. 2010 yılında 13 işletme sahibine 2 milyon 106 bin 600 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Bu kapsamda işletme sayılarının hızla artması beklenmektedir. İlimizde Avrupa Birliği’nin belirlediği kriterlere uygun 5 adet onaylı süt çiftliği bulunmaktadır” dedi.

Toplantı, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Şükran Çizmecioğlu’nun konuşması ile devam etti. Şükran Çizmecioğlu, hastalıktan ari işletme sertifikası alarak hayvancılık desteğinden faydalanmak isteyen damızlık süt sığırcılığı işletmelerinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüklerine dilekçe ile müracaatta bulunması gerektiğini söyledi. Çizmecioğlu, “Müracaatlarını takiben müdürlüklerimizce işletmelerin teknik ve hijyenik şartları kontrol edilerek hayvanların tespitleri yapılmaktadır. İşletmede bulunan hayvanlara zoonoz olan insanlara da geçebilen brucella ve tüberculoz hastalıklarına karşı testler uygulanmaktadır. Bu testler ücretsiz olarak yapılmakta, tamamı Bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır. Altı ay ara ile yapılan iki testte, hayvanların bu hastalıkları taşımadığının tespiti durumunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzce sertifika düzenlenmekte ve bu işletmeler hayvan başı 300 TL destekten faydalanmaktadırlar. Bakanlığımızca belirtilen bu şartları sağlayan ve işletmelerinde kayıtlarını tutan ve onaylı süt çiftliği olmak için müracaat eden bu işletmeler süt ile ilgili hijyen şartlarını sağlamaları taşımaları durumunda, onaylı süt çiftliği sertifikası almaktadırlar. Bu işletmeler Avrupa Birliği kriterlerini sağlayan sağlıklı hayvanlardan, sağlıklı şartlarda sütün elde edilerek depolandığı, Avrupa Birliği’ne süt ihracatını yapabilecek nitelikteki işletmelerdir. Amacımız bu işletmelerin sayısını arttırmaktır. Hastalıktan ari işletme oluşturulması aşamasında brucella ve tuberculoz hastalıklarından birinin tespiti durumunda ise hastalıkla ilgili tedbirler alınmakta, tazminatlı olarak hasta hayvanlar kesime gönderilmektedir. Hastalıkla ilgili testler yönetmelik kapsamında hastalık sönünceye kadar devam etmektedir. Yetiştiricilerimiz halk sağlığı sorunu olan bu hastalıklardan korkmamalı bu hastalıklarla mücadele etmelidir. Amacımız sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda ve sağlıklı insandır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı