REKLAMI GEÇ

Çiftçiye büyükşehir darbesi

Çiftçiye büyükşehir darbesi

Denizli’nin büyükşehir statüsüne kavuşması en çok 8 ilçe 44 belde ve 235 köy çiftçisini vuracak. Nüfusu 20 binin altındaki yerleşim yerlerinin yararlandığı Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun desteklerinden mahrum kalacak.

/ DENİZLİHABER / 18 Eylül 2013 Çarşamba, 13:11

Aralık 2012 tarihinde Cumhurbaşkanı’nın onayı ile yürürlüğe giren ve Denizli’nin de aralarında bulunduğu Büyükşehir yasası, küçük yatırımcıyı vuracak.

Özellikle AB ve uluslararası kuruluşların desteği ile kırsal kesimi kalkındırma programlarını sekteye uğratacak. Tarım ve Kırsal Kesimi Destekleme Kurumu (TKDK)Denizli İl Koordinatörlüğü’nün, nüfusu 20 binin altında olan yerleşim yerlerinde yapılacak olan Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesine Yönelik yatırımların bu desteklerden yararlanamayacak olması özellikle çiftçiyi tedirgin etti.

KÜÇÜK YATIRIMCI ETKİLENECEK
TKDK’nın ‘Çiftçilik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi’, ‘Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi’, ‘Kırsal Turizm’, ‘Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi’ gibi alanlarda 5 bin Avro ile 400 bin Avro arasındaki yatırımları desteklediği hibe fonlarından 8 ilçe yararlanamayacak. 302 desteğinden daha çok küçük yatırımcı ile çiftçinin yararlandırıldığı belirten Çivril’de Kırsal Danışmanlık ve Proje hizmetleri veren Behçet Aslan, “Denizli’nin büyükşehir olması, kırsal kesimdeki küçük yatırımcıyı vuracak” diyerek endişesini dile getirdi.

8 İLÇE 44 BELDE 235 KÖY ETKİLENECEK
Yerel seçimlere kadar, TKDK’nın 302 desteklerinden yararlanan Acıpayam, Buldan, Çal, Çivril, Honaz, Kale, Sarayköy ve Tavas olmak üzere 8 ilçe ile belde ve köy statüsünü kaybedecek olan 279 yerleşim yeri, 2014 Martı’ndan sonra bu desteklerden yararlanamayacağını ileri süren Aslan, “TKDK’da bugüne kadar bununla ilgili bir düzenleme yapılmadı. Özellikle Çivril’de, çiftçiler traktör için bu desteklerden yaralanmak istiyor. Ve hoş kokulu bitkilerin yetiştirilmesine yönelik projeler yarım kalacak. Biz bununla ilgili yeni bir düzenleme yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

ÇÖZÜM ARANIYOR
TKDK Denizli İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren , 2014 Mart’ına kadar çiftçilerin sorun yaşamayacağını ve Mart’a kadar gelen projeleri kabul edeceklerini belirterek, “Bu sorun yalnızca Denizli ilini ilgilendiren bir sorun değil. Denizli ile birlikte büyükşehir olan 13 ili ilgilendiriyor. O nedenle Mart ayından sonra bu konu ile ilgili yeni bir düzenleme yapılacak. Genel Merkez ile bu sorunu görüşüyor ve çözüm yolları arıyoruz” diyerek çiftçilerin rahat olmasını istedi.

Yorumlar

huseyin xitik   -  Bağlantı 19 Eylül 2013, 11:03

ALIN ISTE SIZE BÜYÜKSEHIR

COK I)STEMISTINIZ YA DA BUNLARLAM BITMEYECEK

ONCA HARCLAR YÜKSEKECEK VE ADI USTUNDE BUYUUUUK DIYE YINE HEP BÜYÜYKLER KAZANACAK YINE HALKIMIZIN USTUNE BINECEKLER

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı